Европа преживява най-тежката си суша от 500 години насам

0
237

Две трети от държавите в Европа са наложили някакъв вид ограничения, заради сушата. Вероятно това е най-лошото подобно събитие през последните 500 години.

Последният доклад на Глобалната обсерватория за засушаване казва, че 47% от континента е в „предупредителни“ условия, което означава, че почвата е пресъхнала. Други 17% са нащрек – което означава, че растителността „показва признаци на стрес“.

 

Докладът предупреждава, че сухият период ще удари добивите, ще предизвика горски пожари и може да продължи още няколко месеца в някои от южните региони на Европа.

В сравнение със средната стойност за предходните пет години, прогнозите за реколтата в ЕС са намалели с 16% за царевицата за зърно, 15% за соята и 12% за слънчогледа.

Обсерваторията за засушаване е част от изследователското крило на Европейската комисия. В отговор на него Комисията предупреди, че предварителните данни сочат, че „настоящата суша все още изглежда най-лошата от поне 500 години насам“.

Продължаващата гореща вълна и недостигът на вода „създадоха безпрецедентен стрес върху водните нива в целия ЕС“, каза комисарят по научните изследвания Мария Габриел. „В момента забелязваме сезон на горски пожари значително над средния и важно въздействие върху производството на култури. Изменението на климата несъмнено е по-забележимо всяка година.“

Докладът предупреждава, че почти всички реки в Европа са пресъхнали до известна степен.

Освен очевидното въздействие върху лодките, пресъхналите реки удрят и енергийния сектор, който вече е в криза. Водноелектрическата енергия е спаднала със значителните 20%, според доклада.

„Тежка суша“ присъства на много места през цялата година, но „се разширява и влошава още повече от началото на август“, се казва в него. Кризата вероятно ще продължи поне до ноември тази година по европейското Средиземноморие.

Докладът предупреждава, че ситуацията се влошава в страни, включително Италия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Румъния, Унгария, Северна Сърбия, Украйна, Молдова, Ирландия и Обединеното кралство.

Рязкото предупреждение на изследователите следва бързо потъващите речни нива в цяла Европа, които разкриха реликви от миналото – включително така наречените „камъни на глада“, предупреждаващи за потенциален глад и потъналите останки от нацистки кораби от Втората световна война.

А в Обединеното кралство, където официално беше обявена суша в няколко региона, някои дървета придобиха есенен оттенък на кестеняво – в това, което се смята за „фалшива есен“ поради жегата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук