Европейският парламент ще подкрепи Турция като посредник за изход от войната в Украйна

0
180

Европейският парламент ще обсъди тази вечер доклад за Турция, сочи дневният ред за седмичната сесия на евродепутатите в Страсбург, предаде БТА

Очаква се ЕП да приветства готовността на Анкара да посредничи във войната на Русия срещу Украйна, се отбелязва в съобщение на парламента. Допълва се, че според ЕП е жизненоважно ЕС и Турция да взаимодействат добре в областта на външната политика и сигурността. Вероятно евродепутатите ще обсъдят противопоставянето на Турция срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Напоследък отношенията между ЕС и Турция отбелязват леко подобрение, но продължава влошаването на основните права и върховенството на закона в страната, се посочва в доклада. Заради липсата на усилия за повишаване на демокрацията, преговорите за присъединяването на Турция към ЕС са в застой от 2018 г., се отчита в документа, който ще бъде гласуван утре.

Във вторник ЕП ще обсъди дълбоките и дълготрайни геополитически последици от войната на Русия срещу Украйна. Евродепутатите ще разискват необходимостта от укрепване на отбранителните способности, намаляване на енергийните зависимости и изграждане на по-устойчива европейска икономика.

Също утре и в сряда ЕП ще обсъди и приеме становището си за предстоящите преговори за постигане на целите за опазване на околната среда – намаляване на замърсяващите газове с поне 55 на сто до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г. и цялостното им отпадане до 2050 година. Преговорите обхващат налагането на забрана за продажба в ЕС на замърсяващи превозни средства след 2035 г., създаване на фонд за подпомагане на енергийния преход, въвеждане на ограничения за замърсяването от търговските полети.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук