Екслузивно! Ето къде се намира Божков в момента и кога ще се върне в България! СНИМКА

0
204

На този етап прибирането му ще се забави, защото той чака да паднат някои от 19-те тежки обвинения срещу него

Бизнесменът Васил Божков все още не е готов да се прибере в България, научи ексклузивно БЛИЦ от свои източници в службите.

В последните дни все по-сериозно се говореше, че босът на „Нове холдинг“ ще се върне в родината си като защитен свидетел по няколко ключови дела.

Божков е свален от издирване от Интерпол, като това се е случило още преди година и половина. От онлайн портала на международната полицейска организация на адрес https://www.interpol.int/ става ясно, че в момента Интерпол издирва 44 лица от България, но името на Васил Божков не е сред тях.

 

Въпреки това на този етап прибирането му в България ще се забави, защото той чака да паднат някои от 19-те тежки обвинения срещу него, които обаче са много трудно оборими. Информацията, че бившият собственик на ЦСКА ще се превърне в защитен свидетел е много преувеличена, защото в съда едва ли ще приемат всяка негова дума като чиста монета.

Прокуратурата повдигна първоначално на бизнесмена 7 обвинения, които с времето се увеличиха до 19, включително за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления, които впоследствие нарастват до осемнайсет.

Разпитани са над 200 свидетели, възложени са финансови инспекции на АДФИ, които са установили нанесени на бюджета щети в размер на 556 872 283,00 лв. Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни ревизии, част от които все още не са
приключили.

Изпратени са 18 Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях са изпълнени.

Божков беше обявен за издирване чрез Интерпол, но поради липса на двустранни споразумения с ОАЕ, екстрадицията му беше невъзможна.

На 16 май т. г. Васил Божков обяви, че е готов да се върне в България.

През последните 3 месеца той не е бил в Дубай, а се е подвизавал в няколко държави от Европа. Според една от версиите през изминалите дни Божков е акостирал на гръцкия остров Миконос, където притежава супер луксозна вила с площадка за кацане на хеликоптер, ресторант и още много екстри и където харчи милионите си. Той има частен самолет, с който избяга от страната ни, часове преди да го арестуват.

Това е гледката от вилата на Васил Божков към Егейско море

Куриозното е, че в момента десетки журналисти чакат бизнесмена ГКПП Кулата с надежда да го посрещнат и да направят ексклузивни снимки и новина, но едва ли късметът ще ги огрее.

Журналисти напразно дебнат Божков на ГКПП Кулата

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук