Експерти: Ако руският газ спре, за България и Европа ще настанат много тежки времена

0
111

„Ако утре спре руският газ – за България, и за Европа, ще настанат много тежки времена. По простата причина, че прехвърлянето към други производители теоретично е възможно, но е функция на два основни проблема – цена и технически възможности. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, защото заместването на източниците няма как да стане утре – няма достатъчно терминали, няма достатъчно кораби, няма достатъчно свободно производство в целия свят”. Това заяви пред БНТ бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

„Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни”, допълни той.

По думите на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков въвеждането на рублата като терминология в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо. „Защото страните, които купуват газ и нефт и сега в долари, сега ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега първо ще се плаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчика да се разплаща след това в Русия в рубли. Това безспорно обаче създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички тези страни са в долари. Около 60 на сто от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро”, категоричен е той.

„Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите”, коментира Трайков факта, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с „Газпром”.

„Ние нямаме много избор, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да вземем газ”, подчерта и Куюмджиев.

„Има проблем с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните, защото не може да се купуват от нея рубли”, допълни Трайков.

24chasa.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук