ЕС одобри ваксината срещу COVID-19 на „Валнева“

0
451
Надзорният орган на Европейския съюз по лекарствата одобри ваксината на „Валнева“ срещу коронавирус в момент, в който договорът на компанията с Европейската комисия виси на косъм, предаде Ройтерс.

„Валнева“ се опитва да спаси сделката с Европейската комисия, след като разрешението за пускане на ваксината в търговската мрежа беше забавено заради искания от страна на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за допълнителна информация.

Първоначалното споразумение с ЕК предвиждаше поръчката на близо 60 милиона дози.

Заради забавянето на одобрението и заради факта, че страните членки от ЕС вече трябва да се справят с излишъка от ваксини срещу коронавирус, ЕК сигнализира, че иска изменения в споразумението и значително намаляване на дозите, обяви „Валнева“ по-рано този месец.

Според изпълнителния директор на компанията обаче, ако този малък обем на доставка бъде потвърден, „Валнева“ няма да може да поддържа ваксинационната си програма.

Говорител на френския производител вчера заяви, че продължават обсъжданията на предложението за промяна в договора между ЕК и страните членки. Скоро се очаква и окончателното решение за одобрение на ваксината от европейските власти.

 БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук