Жена и трима мъже ръководели трафик на наркотици

0
4104
Снимка: Информационна агенция "Бгнес"

ГДБОП и Специализираната наказателна прокуратура разбиха организирана престъпна група за международен трафик на наркотици.

Става въпрос за криминално проявени лица, съдени за наркотици и средно телесни повреди.

Обвинени са 4 лица, сред които и една жена. Обвиняемите са задържани за 72 часа и утре ще бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража“.Организираната престъпна група е разпространявала наркотика на територията на Варна, Бургас, Пловдив, София, Габрово. Тя е действала от май 2017 г.

Това каза ръководителят на специализирана прокуратура Даниела Начева на брифинг в Спецпрокуратурата.

Групата е набирала малоимотни лица, пътували през европейски държави до Доминиканската република. Настанявани са в хотелски апартаменти за около седмица, поглъщали са капсули в количество от 80 до 100, съдържащи между 8 и 13 грама. След което са транспортирани обратно през европейски летища до Букурещ. Там са били посрещани от членовете на групата и са транспортирани в района на Стара Загора.

На всяко едно от лицата са осигурявани документ и паспорт, така че да няма следа за тяхното движение, поясни Начева и допълни, че през границата на Доминикана са използвали международни паспорти.

Заплащаната сума за услугата е между 3 – 5 000 лева. Последното лице е установено на 15 септември в Лисабон, защото му е прилошало. По последна информация то е погълнало 99 капсули.

Общото количество кокаин намерено в човека от 15 септември е един килограм и сто грама. 

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментира, че въпросният канал се работи от края на миналата година, когато е била получена оперативната информация.

От България се изпращали лица, които се пренасяли кокаин от Доминикана до България. Огромното количество наркотично вещество е било предвидено и за Унгария, освен за България, обясни Спиридонов.

Има ли други лица, които са установени и са задържани по различни краища на света, поясни още шефът на ГДБОП и добави, че не би могъл да споменава имена на този етап на разследването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук