Журналистът Тодор Стефанов / Снимка в-к. "Сега"

Днес във Фейсбук попаднахме на коментар на журналистът Тодор Стефанов по повод фалита на застрахователното дружество „Олимпик“.

Вижте какво написа Стефанов в личният си профил в социалната мрежа!

* публикуваме без редакторска намеса

Кражбата със застраховките Гражданска отговорност показа, че ЕС не е нещо съвършено, свободният пазар също. Практически и де юре всеки застраховател от Съюза може да застрахова навсякъде из територията му и да внася вноски в гаранционния обезпечителен фонд в държавата – майка. Когато е налице измама с ниски цени, както при Олимпик, положението е извън контрол.

Друг е въпросът, че в случая с Олимпик имаме вероятен български собственик, маскиран в друга държава като кипърски. И тогава трябваше да има силен национален регулатор, който да надуши измамата и да я предотврати в зародиш. Къде е бил ДАНС, който следи бившите мутрозастрахователи по принцип?

В случая, вместо да бди за обществения интерес, КФН не си върши работата и проспива измамата с месеци. Щетата е голяма и отговорните – шефката на КФН и някоя си Агай(н)-Гури, веднага трябва да си подават оставката. Де факто те са независим орган и правителството не може да им нарежда. Като евродепутат ще ангажирам ЕК със случая и ще поискам от ЕП да изработим спешно защитни механизми срещу умишлените фалити на ЗД и справедливи обезщетения на жертвите, в чиито държави не се внасят вноски по Обезпечителен гаранционен фонд.

С една дума всеки европейски застраховател ще бъде задължен да внася във фонда с гаранциите и обезпеченията на държавата, от която е застрахованото лице. Просто е, но животът продължава да ни учи, колко е важно да имаме работещи регулатори и институции, а не топли местенца за накадърници и послушковци на заплатка при олигархията.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Източник: „Афера“.БГ

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.