Зам.-министър с русофилски и ДС-обвързаности пребори чистката от „къщигейт“

0
97

При всички скандали в Министерството на земеделието и корупционни схеми извършвани в него, заместник-министър Атанас Добрев остава чист като момина сълза

Атанас Добрев – бивш шеф в ДФ „Земеделие“ и настоящ заместник-министър на земеделието, остана незасегнат и от поразиите на агроведомството за африканската чума по свинете, и от поразиите на ДФ „Земеделие“ по къщите за гости, и около скандалите около САПАРД и ОП „Рибарство и аквакултури“.
Уж привидно скромен, уж от квотата на джобната партия на Валери Симеонов НФСБ, Атанас Добрев (с ученически прякор Насо Мафията) има стабилен гръб, или както казваха преди 30-ина години – произхожда от здраво семейство. Бащата на Атанас Добрев е висш БКП функционер Чавдар Добрев. За младото поколение, което не знае кой е той, ще напомним. Чавдар Добрев е професор, литературен критик, театровед, публицист и общественик, народен представител от БСП в 37-то Народно събрание (1995-1997) член на научни комисии във Висшата атестационна комисия. Бил е легационно аташе в Министерството на външните работи, зам.-директор на институт в БАН, главен драматург на Народния театър и на Сатиричния театър, директор на Българския културен център в Москва.
И най-важното – с 40 години стаж в Първо главно управление (ПГУ) на ДС. От документите в ДС става ясно, че е верен на постулатите на Живков за комунистическото изкуство, желание да изпълнява разузнавателни задачи и задачи при маршрутиране в САЩ, награждаван с медал за честност и преданост към ДС. Сестрата на Атанас Добрев е Ваня Добрева – също значима фигура по време на управлението на БСП.
И тя като баща си е изследовател на българската литература и култура, публицист и политик. Доктор на филологическите науки, професор. Била е зам.-министър на образованието и науката в правителството на Сергей Станишев.
В два поредни парламента е народен представител от БСП в 41-то и 42-то Народно събрание, като при втория си мандат като депутат е и председател на Комисията по образование и наука. В началото на септември името ѝ отново нашумя във връзка с арестите на русофили покрай шпионския скандал и изложбата в Руския културен център за 9-ти септември.
Тогава Ваня Добрева беше арестувана заедно с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов и бившия главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов. При такива „здрави“ семейни връзки, малкото отроче на семейство Добреви – Атанас Добрев, оцеля като млада вейка на буря. Въпреки че от 2014 г. е шеф в ДФ „Земеделие“ и е подписвал значими по стойност проекти за къщи за гости, които се оказаха луксозни вили на „заслужили“ хора.
Оцеля и в скандалите около САПАРД и ОП „Рибарство и аквакултури“. Оцеля и по време на смешните мерки за борба с африканската чума – най-малкото като запален ловджия трябваше да знае какъв ефект ще има измислената телена оградка по румънската граница.
Насо Мафията, или зам.-министър Атанас Добрев, се превръща в обобщен образ на задкулисието, примесено със всякакви елементи на старите режими и обвързаности, независимо от коя партия е и коя е управляващата партия или коалиция. А задкулисието, както знаем, оставки, скандали и закон не го лови.
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.