Зам.-министър с русофилски и ДС-обвързаности пребори чистката от „къщигейт“

0
264

При всички скандали в Министерството на земеделието и корупционни схеми извършвани в него, заместник-министър Атанас Добрев остава чист като момина сълза

Атанас Добрев – бивш шеф в ДФ „Земеделие“ и настоящ заместник-министър на земеделието, остана незасегнат и от поразиите на агроведомството за африканската чума по свинете, и от поразиите на ДФ „Земеделие“ по къщите за гости, и около скандалите около САПАРД и ОП „Рибарство и аквакултури“.
Уж привидно скромен, уж от квотата на джобната партия на Валери Симеонов НФСБ, Атанас Добрев (с ученически прякор Насо Мафията) има стабилен гръб, или както казваха преди 30-ина години – произхожда от здраво семейство. Бащата на Атанас Добрев е висш БКП функционер Чавдар Добрев. За младото поколение, което не знае кой е той, ще напомним. Чавдар Добрев е професор, литературен критик, театровед, публицист и общественик, народен представител от БСП в 37-то Народно събрание (1995-1997) член на научни комисии във Висшата атестационна комисия. Бил е легационно аташе в Министерството на външните работи, зам.-директор на институт в БАН, главен драматург на Народния театър и на Сатиричния театър, директор на Българския културен център в Москва.
И най-важното – с 40 години стаж в Първо главно управление (ПГУ) на ДС. От документите в ДС става ясно, че е верен на постулатите на Живков за комунистическото изкуство, желание да изпълнява разузнавателни задачи и задачи при маршрутиране в САЩ, награждаван с медал за честност и преданост към ДС. Сестрата на Атанас Добрев е Ваня Добрева – също значима фигура по време на управлението на БСП.
И тя като баща си е изследовател на българската литература и култура, публицист и политик. Доктор на филологическите науки, професор. Била е зам.-министър на образованието и науката в правителството на Сергей Станишев.
В два поредни парламента е народен представител от БСП в 41-то и 42-то Народно събрание, като при втория си мандат като депутат е и председател на Комисията по образование и наука. В началото на септември името ѝ отново нашумя във връзка с арестите на русофили покрай шпионския скандал и изложбата в Руския културен център за 9-ти септември.
Тогава Ваня Добрева беше арестувана заедно с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов и бившия главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов. При такива „здрави“ семейни връзки, малкото отроче на семейство Добреви – Атанас Добрев, оцеля като млада вейка на буря. Въпреки че от 2014 г. е шеф в ДФ „Земеделие“ и е подписвал значими по стойност проекти за къщи за гости, които се оказаха луксозни вили на „заслужили“ хора.
Оцеля и в скандалите около САПАРД и ОП „Рибарство и аквакултури“. Оцеля и по време на смешните мерки за борба с африканската чума – най-малкото като запален ловджия трябваше да знае какъв ефект ще има измислената телена оградка по румънската граница.
Насо Мафията, или зам.-министър Атанас Добрев, се превръща в обобщен образ на задкулисието, примесено със всякакви елементи на старите режими и обвързаности, независимо от коя партия е и коя е управляващата партия или коалиция. А задкулисието, както знаем, оставки, скандали и закон не го лови.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук