Зам.-шефът на ЦИК с много любопитна информация за избирателната активност и машините

0
2603

Там, където се е гласувало с хартия, активността е била по-висока спрямо секциите с машини – 38 на 50%, заяви Димитър Димитров

От вчера имаме пълния списък на депутатите. Това е финалният акорд, с който състава на парламента е ясен. Може би ще последват някакви промени, защото не всички избрани ще станат депутати.

Това заяви Димитър Димитров, заместник-председател на ЦИК, в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Той коментира гласуването с машини: „Участието при машини е 38%, а с хартия е около 50%. Имаме скандално ниско гласуване.

В секциите, в които се е гласувало с хартия, активността е била по-висока. Това е на вниманието на конституционните съдии, които превърнаха използването на машини в конституционна форма. Най-хубаво е избирателите да имат избор“.

Според него на тези избори не е имало манипулиране на машините, но потенциално такава опасност има, защото те регулярно ще бъдат зареждани с нов софтуер.

Димитров отговори на въпрос как ще се гласува, ако има избори 2 в 1 за президент и парламент: „Вероятно една машина ще трябва да бъде в състояние да представи гласуване за два избора.

Една ще бъде картата, но ще бъде на две страници. Не сме обсъждали техническите подробности с колегите. Надявам се такъв сценарий да няма“.

Проблемът с гласуването в чужбина се е усилил, защото съставът на ЦИК е бил по-малък: „Когато се получават 300-400 протокола, физически не е възможно да се обработят“.

Заместник-председателят на ЦИК подчерта, че машините улесняват процеса на обработка на протоколите: „Забелязахме в някои райони, че между машината и разписките има разлика от около 4 гласа. Това отклонение се нуждае от внимателно разглеждане“.

Според него проф. Михаил Константинов попада в групата на популярни лица, които трябва да бъдат отстранени и унижени: „Той е знаково лице. Един от най-добрите експерти в математическата част. В това отношение трудно може да бъде заместен от когото и да е“.

„На някои хора знаково не беше разрешено да гласуват. Бяха подписвани документи“, каза Димитров.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук