Западът праща оръжия на Украйна, но те няма да й помогнат срещу Русия

0
226

Великобритания и САЩ изпратиха леки противотанкови оръжия в Украйна, за да помогнат за отблъскването на това, което западните лидери смятат за предстояща инвазия на Русия.

Русия е събрала повече от 100 000 свои войници – подкрепени от танкове и тежка артилерия – за да обгради Украйна на пет ключови фронта.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на пресконференция в сряда, че очаква неизбежна инвазия, въпреки че Русия отрече, че планира да нахлуе, да атакува или да „прави каквото и да е“ с Украйна.

И САЩ, и Обединеното кралство изпратиха усъвършенствани противотанкови оръжия в Украйна, които да бъдат използвани в отбрана в случай на руска инвазия. Даренията идват след години на обща подкрепа за модернизация от страна на страните от НАТО за Украйна, която беше жестоко ударена от Русия в отцепилите се региони Донбас и Крим през 2014 г.

Възможна мотивация за руска инвазия е опасенията относно задълбочаването на връзките между Украйна, която е бивша съветска държава, и НАТО. Руският президент Владимир Путин каза, че Русия няма да толерира по-близки отношения между двете, въпреки отричането от страна на алианса, че Украйна ще стане член.

Голяма част от НАТО – включително Германия – се колебае да снабди Украйна с модерни оръжия от страх да не провокира Путин.

Преди това САЩ доставяха много модерни противотанкови ракети Javelin, докато Обединеното кралство в момента изпраща по-леки противотанкови ракети NLAW. Но с обхват от около 2500 метра за Javelin и 600 метра за NLAW, тези оръжия с относително малък обсег, макар и ефективни срещу танкове, бронирани превозни средства и дори ниско летящи хеликоптери, вероятно ще имат малко въздействие.

Руските военни ще могат да атакуват военните на Украйна с ракети и тежка артилерия, разположени дори на стотици мили от всяко потенциално бойно поле, казват водещи експерти пред VICE.

Тази седмица министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза пред парламента, че стотици отбранителни противотанкови оръжия – по-късно идентифицирани като NLAW – лека противобронирана ракета, разработена от Обединеното кралство и Швеция – се изпращат с полет към Украйна. Те ще допълнят доставените от САЩ повече от 200 ракети с по-голям обсег и по-сложни противобронени ракети Javelin, които вече са в страната.

„Взехме решение да снабдим Украйна с леки противобронени отбранителни оръжейни системи“, каза Уолъс в понеделник. „Те са с малък обсег… но въпреки това това ще накара хората да спрат и да си помислят какво правят и ако танковете влязат в Украйна, нахлуят в нея, тогава те ще бъдат част от защитния механизъм на страната.“

Анализатор на разузнаването на НАТО в Брюксел, който не е упълномощен да говори с медиите, поставя под съмнение това.

Това би било вярно, ако не съществуваше факта че руснаците ще убиват украинците експоненциално по-далеч от ограничения обхват на тези системи„, казаха те.

Смята се, че NLAW има ефективен обхват от около 600 метра, който може да бъде изтласкан до 1000 метра от квалифициран оператор. Системата Javelin, която е направлявана и много точна, има приблизителен обхват от около 2500 метра и би нанесла значителни щети на руската броня, ако е в обсега.

Но проблемът според анализатора Роб Лий, бивш морски пехотинец на САЩ, който изучава отблизо руските въоръжени сили, е, че Русия е малко вероятно да участва в битки под толкова близко разстояние.

„Javelin са добри в удрянето на танкове, но мисля, че Русия ще се опита да избегне градските райони, където биха били най-ефективни, и вероятно ще използват много тежка артилерия преди всякакви настъпления, които могат да ранят или убият украински войници“, казва Лий. „Javelin и NLAW могат да унищожат руски танкове, но не мисля, че биха променили значително хода конфликта, ако Русия ескалира.“

Руските сили, според анализатори и изтекли доклади на американското разузнаване, са организирани в около 120 или повече батальонни тактически групи (BTG) от около 800 войници всяка. Тези групи се поддържат от ракети с голям обсег и артилерия.

BM-30 Smerch е една такава система. Тя изстрелва 12 300 мм ракети наведнъж с обхват от около 90 км.

Бивш войник от специалните сили на Обединеното кралство, който в момента служи като съветник по сигурността в региона, се съгласи, че е малко вероятно западните оръжия да причинят много щети.

„Освен ако Русия не влезе в градовете, системата NLAW няма да направи много, защото момчетата, които ще се опитват да ги изстрелят, ще бъдат мъртви, ранени или разпръснати от ракети с голям обсег и артилерия, без да се отчита огромното предимство на Русия във въздушната сила“, обяснява той, пожелавайки анонимност. „Руснаците вече са планирали да избегнат подобни близки ангажименти.“

По-лошо за украинците е способността на Русия да унищожи военната инфраструктура, комуникационни и логистични системи чрез крилати ракети и системи за балистични ракети. Те вече са в игра.

„Крилатите ракети „Калибр“ (обхват 1500-2500 км) и балистичните ракети с малък обсег „Искандер-М“ (500 км) са с по-голям обсег от всичко, което Украйна има, и могат да поразяват цели в Украйна, докато Украйна не може да направи същото срещу Русия“, обяснява Лий.

Такива оръжия могат лесно да унищожат способността на Украйна да координира отбраната, да маневрира силите си или дори да снабдява ангажираните части с храна и боеприпаси, без да излага на риск нито един руски войник.

До края на първата седмица частите на Украйна ще бъдат сами и всичко, което не е унищожено, ще трябва да се обърне към тактиката на бунтовниците„, казва бившият британски войник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук