Започва строежът на нов затвор в България

0
163

Строежът на нов затвор започва в село Самораново до Дупница.

Той ще бъде първият построен от 60 години насам затвор у нас. Министърът на правосъдието Крум Зарков ще присъства на 19 декември на символична първа копка, съобщиха от ведомството.

Финансирането на затворническия комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“. Новият затвор ще отговаря на всички европейски стандарти. Неговият капацитет е за 400 лишени от свобода.

В края на август министър Зарков беше на посещение в Кралство Норвегия, където на работни срещу обсъди проекта за изграждане на нов затвор в Самораново. Той включва нов корпус на затвора, с 200 килии за 400 лишени от свобода, нова сграда за училище, зала и библиотека за лишените от свобода, нов параклис, нова сграда – център за обучение на персонала и служители, ново преходно отделение за лишени от свобода, нови спортни площадки за спорт на открито за обучаващите се в центъра и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук