Зачестява онлайн тормоза, педофили дебнат деца в мрежата

0
172

Зачестяват сигналите за онлайн тормоз при непълнолетните. Често деца изпадат в кошмарни ситуации с разпространени голи снимки и видеа.

 

„Онлайн тормозът е един от най-големите рискове за българските деца. Сексуалната онлайн експлоатация е с тревожно растящи данни заради пандемията. Миналата година Европол докладва 100% ръст на сигналите. В рамките на година и половина наблюдавахме при нас от 20 до 60% ръст на опитите за онлайн контакт на педофили с деца“, алармира пред Bulgaria ON AIR Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

Тя подчерта, че е важно да го чуят родителите, защото децата са в интернет в 99% от времето и пандемията е влошила тази тенденция.

„Децата общуват много повече с непознати в мрежата, педофилите използват фалшиви профили и се правят на 13 или 14-годишни. Често децата, които се поддават на такъв контакт, са самотни и търсят внимание, чувстват, че възрастните в семейството не им обръщат достатъчно внимание. В рамките на един час може да се стигне до разговор за секс и да поиска гола снимка на детето отсреща или педофилите да изпратят такава. В началото на юношеството децата са склонни да изпращат такива снимки“, обясни Василева в „България сутрин“.

Безопасността в интернет, в която децата си представят, че се намират, се оказва абсолютно илюзорна. След първата изпратена гола снимка те биват принуждавани да изпращат още такива фотоси или пари, изправени пред заплахата снимката да бъде разпространена.

„Имали сме случаи на онлайн връзки, които са продължавали с години, но децата никога не са се виждали на живо, нито са имали сексуален контакт. Понякога в разочарование от приключване на връзка се случва дете да изнудва или да злепоставя с такива снимки своето бивше гадже. От 13 г. натам водещо е любопитството, децата търсят онлайн одобрение“, посочи още Василева.

Тя апелира родителите да напомнят на своите децата къде са границите на личното пространство, както и че каквото и да качат в интернет – снимка или видео, те започват свой собствен живот.

„Разговорът за секса започва от първия момент, в който детето попита откъде идват бебетата. Най-добре да казваме истината с подходящи думи, а не да ги лъжем, че щъркелите носят бебетата. Много е важно децата да чуват истината от родителите си“, категорична е Антоанета Василева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук