Защо се забрави, че Гуцанов подари инхаус поръчките на ГЕРБ?

0
125

По неясни за редовите социалисти причини, той продължава да е и шеф на БСП-Варна, дори е успял да се намърда в кандидат-депутатската листа на столетницата

През последните месеци нашироко се говори за инхаус поръчките, чрез които ГЕРБ са раздали милиарди авансово на строителни компании за строителство на АМ „Хемус“. Отделно от това се оказа, че няма разрешителни за строежа на лотове от 4 до 9.

Раздаването на пари през процедурата инхаус дефакто е по закон. И в рамките на този закон гербаджиите са считали, че може да се раздават милиони. Затова преди дни доскорошният министър на правосъдието Янаки Стоилов съобщи, че се разработват промени в Закона за обществените поръчки, които да подобрят и да направят по-ясни разпоредбите в областта на вътрешното възлагане – така наречените инхаус процедури. Той поясни, че тази практика е станала порочна през годините, а нейното използване реално е било с цел избягване на обществените поръчки и директно възлагане на определени дейности.

Според Стоилов инхаус процедурите могат да бъдат полезни в икономическо и социално отношение, „стига да не се злоупотребява с тях, каквото е била широката практика през годините“.

Нека обаче си спомним как се появи тази законова възможност ГЕРБ да си „раздават едни пари“. Тук се появява името на Борислав Гуцанов, който официално е от БСП. По неясни за редовите социалисти причини, той продължава да е и шеф на БСП-Варна, дори е успял да се намърда в кандидат-депутатската листа на столетницата.

Не е тайна, обаче, че Гуцанов е известен със своето политическо брокерство: „играе“ с тези, с които има интерес. Така през 2014 година той внася изцяло своя проект на инхау-поръчките. Законопроектът му лесно минава и през Правната комисия, и през гласуване в зала. От кумова срама от ГЕРБ се опитват да са уж „против“, но законопроектът на Гуцанов за инхаус поръчките минава от раз в пленарна зала. Тогава Гуцанов го защити с аргумента, че ще се улесни работата на военните структури, например, които ще могат директно да възлагат ремонти на „Терем“, вместо да обявяват търг, на който ще се яви само един кандидат.

Видно, законът започва да работи. През 2016 година търпи още промени, след което започва да се прилага умело от ГЕРБ при всички по-големи строителни проекти.

След като „палачинката се обърна“ в началото на т.г., Борислав Гуцанов сякаш изведнъж забрави, че беше вносител на законопроект за инхаус поръчките. Стенограмите на Народното събрание са запечатали негово възмущение от парламентарната трибуна на 29 юли 2021 г.:

„Интересно как се получаваше така, че винаги оставаха едни стотици милиони и милиарди за преразпределение не чрез Закона за бюджета, а разпределения, които се случваха чрез постановления на Министерския съвет, раздавани от колата на министър председателя?! Дали това нещо е нормална практика и дали по този начин могат да се разходват обществени средства? ( … ) Законът ин хаус, който беше приет основно заради Министерството на отбраната, за да могат, когато излизат средства на военните – да бъдат отремонтирани по най-бързия начин във военните заводи без Закон за обществените поръчки, което е нормално и е правилно – и без това армията ни е в тежко състояние. Как този закон започна да се използва, за да се дават стотици милиони и милиарди на държавни компании, които съществуват единствено и само на хартия, за да се строят магистрали, за да се прави удълбочаване на каналите във Варна и в Бургас?! Не че това не е необходимо, но на каква цена се прави това нещо?! Това заобикаляне на закона не е ли една перфектна хранителна среда за корупция? Мисля, че трябва да се сложи точка на тези безобразия, които се случваха, на това заобикаляне на законите, и то в най-важните направления – финанси и икономика. Може би решенията са били взимани някъде другаде в дебрите на дълбоката държава“.

Да се възмущаваш пост фактум от действието и прилагането на закон, който сам си предложил, говори, че Борислав Гуцанов или е лош законодател, или политически лицемер. Комбинативен бизнесмен като него едва ли не е предвидил последиците на закона и възможностите за неговото прилагане.

Политическото и бизнес битие на Гуцанов са доказателство, че той много добре знае какво прави. Иначе кой друг български политик е бил два пъти в ареста, а след това се измъква „сух“ и си продължава постарому? Кой е ял бой и от бизнес ортаци, и от съпартийци, а след това се появява по медиите да говори като човек с амнезия за народните правдини?

Първият арест на Гуцанов е през 1999 г., когато е задържан заедно с шефа на варненския клон на „Елитбанк“ Пламен Георгиев по обвинение за присвояване на 9 млн. лв.(неденоминирани). Парите са част от няколко необезпечени кредита, отпуснати на морската фирма „Бляк сий шипинг“, на която Гуцанов е бивш изпълнителен директор. Според обвиненията Борислав Гуцанов, като съучредител на „Елитбанк“ съдействал за получаването на кредита.

Вторият арест на БСП-шефа във Варна е в края на април 2010 г. в акция „Медузите“ и разследван за закупуване на рециклирани автобуси от Германия и Франция и ощетяване на дружеството с 300 000 лв. Гуцанов бе свален от поста председател на Общинския съвет във Варна и остана в ареста повече от 2 месеца. Заради не добре изпипани дела (операцията се водеше от Цветан Цветанов), по-късно осъди България в Страсбург заради ареста си.

Година по-късно (през 2011 година) бяха открити 510 мастербокса цигари във фирмата му „Транспортно-спедиторска кантора“ ЕООД – фирма на Борислав Гуцанов. Цигарите били намерени, след като била проследена документация на микробус, пътуващ за Западна промишлена зона. Тогава Гуцанов заяви, че няма нищо общо с цигарите и за пореден път някой се опитва да злоупотреби с името му, а складът вече не бил негов. И разследването се водеше срещу неизвестен извършител.

А иначе и тези дни Борислав Гуцанов се умилкваше като котарак на рибно пристанище при посещението на лидера на БСК Корнелия Нинова във Варна. Явно е усетил вятъра на промяната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук