ИЗБОРИТЕ ЧУКАТ НА ВРАТАТА: За около 800 секции в чужбина се подготвя външно

0
77

Министерството на външните работи (МВнР) вече е започнало работата по подготовката за предсрочния вот на 2 октомври зад граница. Това каза днес Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР, по време на пресконференция във ведомството. На нея присъства и служебният министър на външните работи Николай Милков, както и неговите заместници Велислава Петрова и Костадин Коджабашев.

 

Към ведомството има създадена и работна група „Избори“, отбеляза Кондов. По думите му към 8 август има получени съгласия от четири държави  сред които са Испания и Република Южна Африка, за провеждането на избори на тяхната територия. Очакванията на МВнР са за около 800 секции в над 65 държави. Той каза, че се очакват решенията на ЦИК относно отварянето на автоматични секции, като очакванията са те да бъдат около 730.

Кондов напомни, че в план-сметката, приета от Министерски съвет миналата седмица, се предвиждат около 7 635 000 лв. за провеждането на изборите зад граница.

Той отбеляза, че от ведомството отново ще разчитат на гражданите за организацията на изборния процес.

МВнР е в процес на анализиране на различни други обстоятелства, които биха имали влияние върху процесите по подготовката на изборите, като национални и религиозни празници – като националния празник на Кипър и Октобърфест в Мюнхен, обясни постоянният секретар на МВнР.

Попитан относно организирането на изборния процес, след експулсирането на 14 български дипломати от Русия, служебният външен министър Николай Милков заяви: „В състава, с който разполагаме в двете дипломатически представителства, ние можем да организираме изборите. Проблемът би бил с консулското обслужване“. Милков коментира също, че една по-голяма въздържаност няма да навреди в никакъв случай. По-добре е дипломацията да се върне към корените си, без да се правят големи и гръмки изказвания, които могат да повлияят върху изборния процес, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук