ИЗВЪНРЕДНО В DAILYPRESS.bg TV! Бившият ректор на МУ скандално: Недоумявам за какво става дума

0
25970
Снимка: "Бгнес".

Аз и досега недоумявам за какво става дума. Това каза бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Преди около седмица стана ясно, че шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба. Седмица по-рано прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти.

Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга” е между 40 и 50 хил. евро. „Те са приети 2017-2018 г . Това е абсолютно доказано”, обясни Митев днес и припомни, че е ректор до април 2016г.

„Имаме над 3000 чуждестранни студенти, твърде е вероятно някой, нещо, да се е опитвал да се промуши по някакъв начин, ама това да се каже, че това е рутинна дейност, че аз съм шеф на организирана престъпна група. Представете си, имам ли вид на идиот, погледнете ме?!”, обърна се той към репортерите днес и каза, че година и половина е на прожекторите. Корупция с прием не може да има, категоричен е Анастас Циканделов, който е сред обвиняемите за част от групата.

„Защото това са документи, които отговарят на съответните изисквания, т.е. ако не отговарят на изискванията, човекът не може да учи в България”, посочи той. Циканделов отговори и на въпрос за информациите за отправени заплахи към разследващия екип.

“Аз се извиних на екипа. Ситуацията беше следната. Синът ми се качи пръв заедно с нашия адвокат. Аз се качвам горе, той плаче: Татко, как ще платя 200 000 лв.? Аз му избърсах сълзите и казах: Този, който предизвика това нещо – твоите сълзи, ще плаче с кървави сълзи. Това са моите думи, след което влязох в залата и казах на двете госпожи в следствието, аз им се извиних, след което казах: Това не е към вас. Заем от кого е, знаем със сигурност от кого”, каза той, но не посочи име. Отговори с „Да” на въпроса дали този човек е свързан с МУ. На въпроса дали е подсъдим в момента по дело, каза:

„Няма да ви отговоря. Той е в залата, но не е съдията”. Не отговори на въпроса дали е Алексей Алексеев (бел. ред. бивш главен секретар на МУ-София).

„Аз нямам нищо общо с другото дело, откъде накъде”, каза пък Алексеев пред журналисти. Срещу проф. Ваньо Митев тече вече друго дело в Софийски градски съд.

По него бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е предаден на съд за безстопанственост, сключване на неизгодна сделка и допустителство. Делото влезе в съда преди около година, когато специализираното звено „Антикорупция” към Софийска градска прокуратура внесе в обвинителен акт. Ваньо Митев – бивш ректор на МУ –София е подсъдим за сключване на неизгодна сделка, допуститулство и безстопанственост, Алексей Алексеев – бивш главен секретар на МУ-София за съзнателно сключване на неизгодни сделки, за престъпление по служба и за длъжностно присвояване. В хода на разследването са разпитани 21 свидетели. Това дело ще продължи през март и върви към финал.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук