Извънредно и първо в ДЕЙЛИ ПРЕС! Протестът за Пирин отново поиска оставката на Нено Димов (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
12924
© Юлия Лазарова

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – МОС

Стотина души се събраха на поредната демонстрация в защита на Пирин, този път на обяд, пред министерството на околната среда, докато вътре се провежда закрита среща за климата от европредседателството, предава репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

„Нено, слез“ беше едно от основните скандирания. Протестиращите отново настояха министърът да каже кой е реалният собственик на ски зона „Банско“ и „Витоша ски“. Наскоро в телевизионно интервю Димов обяви, че е поискал тази информация.

„И изпълнителната власт работи за Цеко (Минев – бел. ред.) с решението си за Пирин, и парламентът обслужи днес „Витоша ски“, а те са на един човек, всъщност цялата държава работи за Цеко“, каза на микрофон един от организаторите, Катерина Раковска от WWF.

Някои участници в протеста са довели със себе си малки деца и дори бебета, видя още Информационна агенция „Дейли Прес“.

„Колко километра нови писти вървят комплект с втория лифт“, е изписано на огромен транспарант. Протестът е огласян от възрожденски и други песни, сред които „Нямам нерви“ на Милена.

Около входа на ведомството има около 30 служители на полицията.

„Оставка“ и „Пирин не е баница, ваш’та мамица“ и „Нено, вън!“ са най-честите скандирания.

В останалите градове протестът ще се проведе след края на работния ден.

„Протестът ни е за Национален парк „Пирин“, но и срещу корупцията на всички нива, срещу наглостта на олигархията, която си прави каквото поиска, срещу зависими политици, които не желаят да спазват законите“, заявяват организаторите от коалиция „За да остане природа в България“ на страницата на събитието във фейсбук.

Те напомнят, че гражданското им неподчинение е и протест срещу беззаконието, защото „Пирин и неговото спасяване са символ на всичко това. Протестираме и срещу поредния опит да съсипят и Витоша, и всички други планини чрез лобистки промени в Закона за горите. Промени, които спряхме през юни 2012-а и които внасят в НС отново“.

След оспорваното решение на кабинета, взето между коледните и новогодишните празници, сега управляващите придвижват законодателство за нови сечи и за строителство в горите, както и за застрояване на земеделските земи в планинските райони и по Черноморието, подчертават организаторите.

Затова исканията на протестиращите са вече шест.

Протестиращите продължават да настояват за отхвърляне на решението на кабинета от 28.12.2017, даващо възможност за строителство в 48% от Национален парк „Пирин“; за оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение, както и за обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Новите искания на гражданския протест са за оставка на Валери Симеонов като вицепремиер заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация; за отхвърляне на внесените „лобистки поправки“ в Закона за горите (идентични с тези от 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите; отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

Запитван нееднократно от края на миналата година до сега как ще отговори на протестиращите граждани, ресорният министър Нено Димов винаги повтаря, че много се радва на протестите като израз на демократичното време, в което живеем, но в същото време няма намерение да се съобрази с исканията им, нито да води диалог с тях.

Подробности очаквайте по-късно на www.dailypress-bg.com!

Протестът за Пирин отново поиска оставката на Нено Димов
© Юлия Лазарова
Протестът за Пирин отново поиска оставката на Нено Димов
© Юлия Лазарова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук