ИЗВЪНРЕДНО! Репортажът на ДЕЙЛИ ПРЕС! Насилието в детските градини провокира 14 конкретни искания за промяна в образователната система

0
4040
Getty Images/Guliver

Репортерпо темата: ТодорСТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg/СОФИЯ – БУРГАС

Протестите срещу насилието в детските градини продължават, научи първо „Дейли Прес“. Трябва ли да има задължителни видеокамери в детските градини?

Кадрите с насилие от бургаското ОДЗ „Брезичка” предизвикаха сериозна полемика в обществото. Станаха и повод за национални протести, които стартираха от събота именно в Бургас. Недоволство имаше в още три града в страната за което през цялото време Информационна агенция „Дейли Прес“ писа.

Организаторът на протеста в Бургас заяви пред агенция „Дейли Прес“, че основните искания са поставянето на видеокамери за наблюдение. Някои от родителите изразиха съмнения, че такива ще бъдат поставени, въпреки обещанията.

От общината в Бургас отказаха да застанат пред камерата на „Дейли Прес“. Стана ясно, че от 32 детски градини, в 16 има действащо видеонаблюдение.

Записите се пазели в рамките на 15 дни и можело да се преглеждат само и единствено от директорите. Уверенията на общината са, че до края на тази седмица ще започне поставянето на видеокамери и в ОДЗ „Брезичка”.

„Над 80% от детските градини имат цялостно външно видеонаблюдение. Положението с вътрешното е доста по-сложно, тъй като в нормативите за образованието у нас този въпрос не е разработен. Трябва да се постигне разбирателство между педагогическия съвет и родителския актив. В над 50 градини има някакви елементи от вътрешно видеонаблюдение. Това носи рискове, защото достъпът до него в интернет може да създаде сериозни проблеми. Министърът на образованието ни покани на национална среща, която ще бъде тази седмица с ръководствата на работодателските организации, синдикатите и родителски организации, на която ще търсим едно по-общо решение, което да е приложимо в цялата страна. Очевидно обществото е узряло за някакъв вид правила и е крайно време да ги изработим и приемем”, заяви за „Дейли Прес“ зам.-кметът по културата и образованието в София доц. д-р Тодор Чобанов.

„Исканията ни са общо 14 на брой. Не смятаме, че камерите ще решат абсолютно всички проблеми, но смятаме, че са много необходими”, коментира Ева Черногорска, един от организаторите на протестите пред „Дейли Прес“.

От Асоциация „Родители” не вярват, че видеокамерите ще решат проблема и дори смятат, че инсталирането им ще влоши нещата.

„Видеонаблюдението не е стратегическо решение на проблема. То унищожава доверието, което е задължително между родители и учители”, смята Красимир Попов, зам.-председател на Синдиката на българските учители.Резултат с изображение за Детски градини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук