Историческа среща с българско участие за кандидатурата на Таекуон-До ITF за Олимпийските игри – 2020

0
1369

За първи път в историята на спорта Таекуон-До  в Южна Корея се провежда официална среща на високо ниво между представители на олимпийската Таекуон-До федерация WTF и Таекуон-До ITF

По изключителен начин бяха посрещнати на летището в Сеул шефовете на Международната Таекуон-До Федерация ITF – Президента Проф. Ри Йонг Сон и Проф. д-р Чанг Унг – член на МОК. Заедно с тях бе и вицепрезидента на ITF – Марио Богданов, който е един от тримата преговарящи Таекуон-До ITF да влезе в олимпийското семейство на предстоящите олимпийски игри през 2020 година в Токио. Лично новоизбрания президент на Република Южна Корея Мун Дже-ин прие ръководителите на неолимпийската версия, което говори за уважението и подкрепата Таекуон-До  ITF  да бъде част от Олимпиадата след три години. В момента в южнокорейския град Муджу се провежда Световното първенство WTF и 15 спортисти от Северна Корея правят демонстрации, показващи особeностите и спецификата на Таекуон-До ITF .

„ Това наистина е историческа среща. Всички знаем за политическата обстановка между Южна и Северна Корея, но за първи път, благодарение на усилията на всички в нашия спорт, ставаме свидетели на подобно уважение и респект в Южна Корея. Бяхме посрещнати на летището в Сеул от много деца, срещнахме се с президентът на Южна Корея, който подкрепи идеята двете федерации да бъдат равнопоставени и да участват на най-големия спортен форум на планетата- Олимпийските игри. В залата, където се провежда Световното първенство публиката повече от радушно прие демонстрациите на северно корейските състезателите от ITF и в следващите дни ни предстои официална среща с президентът на МОК Томас Бах. Имаме от няколко години изготвен план между двете федерации и вървим стъпка по стъпка към неговото изпълнение за участие на Игрите на WTF и ITF”, сподели от Южна Корея президентът на българската федерация и вицепрезидент на Световната по Таекуон-До ITF Марио Богданов.

Богданов е част от екипа преговарящи за участието на ITF на Олимпидата, като освен него в тима са Майкъл Пруит (Уелс) – Президент на Европейската федерация Таекуон-До ITF и говорителя на ITF Джордж Витал (САЩ).

В знак на добронамереност и уважение по време на Световното първенство по Таекуон-До ITF през септември в Пхенян,  в спортната зала специална демонстрация ще изнесат таекуодисти от Южна Корея.

Срещата между двете федерации WTF и ITF с Томас Бах е насрочена за четвъртък, като след нея се очаква да бъде съобщени и последните новини около присъединяването на ITF в семейството на олимпийските спортове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук