Италианците са най-­здравите хора в света, а ние се нареждаме на… (ТАБЛИЦИ)

0
1621

Италианците са най-­здравите хора в света според класацията за 2017 г., публикувана от агенция Блумбърг. В нея българите са наредени на 68-­о място от общо 163 държави. Тя се нарича Global Health Index и взема предвид фактори като средна продължителност на живота, хранене, психическо здраве и рискови фактори като пушене и кръвно налягане.

Средиземноморската диета, включваща от паста и пица до зеленчуци, риба и зехтин, е основен фактор за това, че италианците са най-­добре със здравето. Перспективата за живот в Италия на бебе, което се роди днес, е над 80 г., за разлика от тази в Сиера Леоне, където е едва 52. Италия изнемогва от финансова криза, от проблеми с банките, от безработица сред младежите, която достига 40%, от огромен бюджетен дефицит и въпреки това се слави като страна с най­добро качество на живот.

По-­богатите от италианците американци, канадци и британци страдат от много повече проблеми с кръвното си налягане, нервите и холестерола. България е извън първите 50 нации в класацията, но се е придвижила с пет места напред. През 2016 г. например е била на 73­о място. Сред първите 50 нации по здраве сега са словенци (27), словаци (46), поляци (39), гърци (20), македонци (44), албанци (50), чехи (30), хървати (35), естонци (38). Дори американците, известни с високия процент хора с наднормено тегло, са сред първите 50 и се нареждат на 34­а позиция.

Веднага след италианците се нареждат Исландия, Швейцария, Сингапур, Австралия, Испания, Япония. Според Адам Древновски, директор на Центъра за обществено здраве и хранене във Вашингтонския университет, цитиран от Блумбърг, печелившият коз на италианците и на другите най­здрави нации е възможността им за достъп до пресни хранителни продукти като зеленчуци и риба.   Източник: „24 часа“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук