Какво обясняваше Ивайло Мирчев и какво (не) се случва година по-късно, след като е част от управляващата коалиция

0
195

Олигарсите на Борисов продължават да живеят в пълен комфорт и по времето на Кирил Петков

Точно преди година настоящият депутат от „Демократична България“ – част от управляващата коалиция, поде активна кампания срещу т.нар. олигарси на Бойко Борисов и срещу неправомерно финансиращата ги държавна Българска банка за развитие (ББР).

„В Българската банка за развитие има огромен проблем, за който систематично и последователно сигнализираме от 4 години. Този проблем беше потулван и е правилно, че служебният министър на икономиката започва проверка“, бяха думите на Мирчев от 18 май 2021 в студиото на NOVA.

„От 2017 г. имаме последователни действия да сигнализираме… Този казус е от 4 години и какво е направено за това време?”, попита Мирчев преди година. Той дава за пример Младен Михалев-Маджо, на чиято фирма ББР е отпуснала кредит от 19 милиона лева. Тогава Мирчев призова да се прегледа как се е случило това: „Трябва да се провери как освен концесиите по плажовете, фирма свързана с бившия шеф на Бойко Борисов в СИК получава такъв кредит от ББР. По какви критерии се отпускат такива кредити“, попита Мирчев.

Активистът на ДБ дори пусна във Фейсбук внушително видео (вж по-долу) с разкрития за подаръците за приятелите на Борисов. „Над една година с Христо Иванов питаме г-н Бойко Борисов за връзките му с Младен Михалев – Маджо. Над една година ние нямаме отговор“, казва гневно Ивайло Мирчев преди година в ТВ студио.

Година по-късно той вече е народен представител, а партията му е част от управляващата коалиция. И г-н Мирчев спира да пита!? Спират и видеата му във Фейсбук, които уличават корупционни практики, покривани от държавата. Защото вече той е част от управлението на държавата, а визираните от него лица – рожба на корупционния и мафиотски преход, продължават да живеят в комфорт и да черпят с пълни шепи държавни ресурси.

За бившия бос от СИК Младен Михалев – Маджо, се твърди, че притежават бизнес за стотици милиони, а сега владее почти цялото Черноморие и концесията на почти всички български плажове. Преди половин година по повод изтеглените милиони за строежа на АМ „Хемус“ стана ясно, че банката, от която са теглени милиони „в сакове и чували“, е свързана с бивши съдружници на бившия премиер Бойко Борисов от групировката СИК – Пашата, Маджо, Маргините. На това описание отговаря само „Интернешънал Асет Банк“ на Младен Михалев – Маджо. Тази информация обаче дойде не от официалните власти, а от дипломатически доклад на САЩ разкрит от Wikileaks, написа преди време Bird.bg.

Реакции за тази информация новото правителство на Петков няма. Няма и въпроси на Ивайло Мирчев (а можеше поне да повтори поне тези, които задаваше преди година). Вместо разкрития и късане на връзките на държавата с подземните босове от 90-те, изживяващи се като олигарси на светло, правителството мълчи. Дори нещо повече: по неофициална информация връзките Маджо са директно с премиера Кирил Петков, като благодарение на тях, въпреки сигналите от САЩ, банката му Интернешънъл Асет Банк е една от най-силните в момента.

В средата на февруари пък стана ясно, че Агенцията за държавния резерв и военновременни запаси търгува горива с една определена фирмa – „Бент ойл“, която може да бъдe афилирана точно с Младен Михалев – Маджо. За това съобщи “Биволъ”, позовавайки се на три независими източника. И друга медия – в. “Сега”, съобщи за сделка със свързана с Маджо фирма през юли 2021 г., а през ноември председателят на агенцията бе сменен. От началото на годината Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ е сключила четири мегасделки за доставка на горива за резерва на стойност 68,8 млн. лв. с един и същ доставчик – фирма „Бент ойл“. Тя е била единствената компания, подала оферти по сключваните на стоковата борса сделки с резерва.

От началото на годината резервът е пуснал две големи поръчки за обновяване на горива – за 32 363 тона дизелово гориво и за 61 300 тона бензин. Поръчката за дизела е с прогнозна стойност 70 млн. лв., като по нея до момента има сключени три договора, всичките с „Бент ойл“, на стойност съответно 9.8 млн., 19.3 млн. и 22.2 млн. лв. Първоначално заявените обеми не са достигнати и е възможно по тази процедура да има още възлагания.

И тъй като войната в Украйна няма изгледи да приключи скоро, само може да гадаем как би растяла тази сума.

Това означава, че споменатият от премиера Кирил Петков като фигурант на прословутия списък за главния прокурор Младен Михалев остава тесен партньор с държавата в сделките за доставка на горива за нуждите на резерва.

Логично възниква въпросът: Защо Ивайло Мирчев спря да пита?! А може би новото правителство – демократи и обещаващи „промяна“ – просто „осиновиха“ приятелите на Борисов? Или пък може би именно приятелите на Борисов „осиновиха“ новото правителство?

Питай, Мирчев! Питай!

ВИДЕО

mutrinews.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук