Как да изберем маратонки за бягане

0
348

Независимо дали тепърва започвате да бягате или вече тренирате за състезание, изборът на най-добрите маратонки за бягане може да се окаже трудничко. Този тип маратонки осигуряват основа, върху която тялото да е стабилно, докато бягате. Те могат да помогнат за предотвратяване на травми и да направят бягането ви по-приятно.

Ето пет практични съвета за избор на най-добрите за вас маратонки:

  1. Планирайте напред

Опитвате се да привикнете към спортния режим или може би тренирате за  състезание? Независимо от целите ви, създайте план относно повърхността, на която ще тренирате, и как искате да се чувстват обувките ви, докато бягате.

  1. Започнете с ходене

С обувките за бягане се ходи страхотно, а ходенето често е нужно за начинаещите бегачи, тъй като усещат начина, по който тялото им се движи за продължителни периоди от време.

  1. Научете как да се движите

Естественото подравняване на вашите стави и степента, в която се движат, може да се отрази на начина, по който търсите обувки, подържащи тялото ви.

  1. Намерете чифта, който ви пасва

Добро правило за определяне на правилния размер, е да включите ширината на палеца между края на пръстите на краката и върха на обувката. Кракът ви трябва да се чувства защитен от петата до петите, без никакво притискане или прищипване. Усетете начина, по който кракът ви застава върху междинната подметка, за да определите дали имате нужда от обувка с друг размер.

  1. Минете няколко километра

След като намерите маратонките с необходимата ви поддръжка и удобно прилепване, започнете да ходите! Средностатистическата маратонка може да издържи около 500 км при обикновените бегачи.

 

  1. Планирайте

Ако предпочитате консултация със специалист, в специализираните магазини с помощта на консултанти ще можете да изберете точните маратонки, подходящи за вашата походка и форма на крака

Ако ще пазарувате онлайн, имайте предвид няколко важни неща.

Повърхност . Смятате ли да бягате по шосе, пътеките или може би комбинация от двете? Маратонките за шосе са проектирани да омекотят удара на крака ви към по-твърда повърхност и да подпомогнат всяка стъпка напред, за да се движите удобно. Обувките за пътеки предлагат подобна поддръжка и омекотяване, но често разполагат със захващащи уши на подметката и защитна техника, която ви помага да се справите с неравния терен. Намирането на удобни мъжки маратонки е въпрос на желание и време.

Подложка Маратонките трябва да са ви удобни от самото начало. По-често маратонките, които са най-комфортни, са тези, които са точно за вас. За да стесните избора на маратонки, помислете каква подложка бихте искали да чувствате под краката си. Харесва ли ви плюшеното усещане на омекотена обувка? Или неутралната подложка на неутрална обувка?

Поддръжка. Не забравяйте да обмислите поддръжката, която може да ви е необходима за вашето движение. Ако имате висок или нисък свод, трябва да намерите най – добрата маратонка за вашата форма на ходилото, която да осигури на крака ви необходимата опора при бягане.

Бягане по пътека

Добре прилепналите маратонки за пътеки осигуряват трайно сцепление и устойчивост на атмосферни влияния, така че да можете да се справите с променливите условия и ще имате достатъчно добра подложка, за да бягате ефективно и безопасно по пътека.

След като намерите правилните маратонки, подгответе се да превземате пътеките с подходящата екипировка и съвети за безопасност, от които се нуждаете, за да няма травми.

 

  1. Започнете с ходене

Ходенето е чудесен начин да загреете и дори бавно да се натоварите. Докато някои марки създават специализирани маратонки за ходене, тези за бягане са еднакво добри и за ходене. Омекотяването и плътното прилепване на маратонката осигурява опора на крака ви, докато се движи, независимо дали ходите или бягате.

  1. Научете как се движите

Когато започнете да търсите маратонки за бягане, ще видите изскачаща дума: пронация. Пронацията е естественото движение на глезена и стъпалото, докато стъпвате. В зависимост от степента, в която кракът ви се движи навътре или навън, ходите, маратонката ви може да се износва неравномерно или да липсва опората, от която се нуждае кракът ви.

Един от начините да определите пронацията си у дома е да погледнете подметката на чифт добре износени обувки.

Ако износването е централизирано към възглавничката на крака и частите на петата, помислете за неутрална маратонка за бягане .

Износването е най-тежко по вътрешния ръб на обувката – помислете за стабилна маратонка с допълнителна опора на свода или дори персонализирани ортопедични стелки.

Ако износването е най-тежко по външния ръб на обувката – помислете за неутрални маратонки или маратонки с по-голяма амортизация по ходилото. Същите правила важат и за избора на дамски кецове.

  1. Намерете модела, който ви пасва

Първо и най-важното, маратонките за бягане трябва да са ви удобни веднага щом ги обуете, без да е необходим период за разчупусеща сигурност и прилепнал, без да се плъзга. Горната част трябва да прегърне вашето стъпало и да създава усещане за подкрепа, докато мястото за пръсти осигурява достатъчно пространство за предната част на стъпалото.

Добро е правило на палеца за определяне на правилния размер. Според него между края на пръстите на краката и върха на обувката трябва да има разстояние, колкото ширината на палеца.

 

Най-често срещаните видове обувки за бягане

Неутрални маратонки

Те разпределят равномерно тежестта надолу по центъра на обувката и имат свод със средна височина.

Стабилни маратонки за бягане

Бегачите, чиито крака пронират навътре или навън, докато се движат, се възползват най-много от маратонките за стабилност.

Те включват медиални стълбове, различна плътност на пяната и друга технология, която помага да насочите крака си по неутрален път на движение, отнемащ потенциалното напрежение от коленете и бедрата.

Подплатени маратонки за бягане

Бегачите, които силно удрят петата си или имат висок свод, могат да се възползват най-добре от обувката с подплата.

Като цяло, обувките с подплата са чудесни за бегачи от всички нива, тъй като осигуряват супер меко стъпване и плавни преходи. Добавянето на омекотена обувка може да помогне при бягане за възстановяване, да направи по-удобни дългите разходки или да намали натиска на краката ви по време на дълъг работен ден. Моделите маратонки използват адаптивни технологии от пяна, за да конкурират до точките на натиск на крака и да осигурят най-голям комфорт.

  1. Ходете няколко мили

Хората често питат колко дълго издържат маратонките? Добрият чифт маратонки обикновено трае около 500 км или три до четири месеца редовно бягане.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук