Касапинът от ‘Рейна’ си призна без бой всичко. Ето какво разказа (ЗРЕЛИЩНИ СНИМКИ ОТ АРЕСТА)

0
1836

Арестуваният тази нощ за кървавия атентат в нощния клуб „Рейна” в Истанбул Абдулгадир Машарипов е признал вината си. Това съобщи губернаторът на Истанбул Васип Шахин. Той добави, че узбекистанецът е преминал подготовка в Афганистан.

Въоръженото нападение на нощния клуб в Истанбул бе извършено в нощта на 1 януари. Терористът застреля охраната на заведението, влезе вътре и откри стрелба по посетителите. В резултат на атаката загинаха 39 души от 13 страни, а над 70 бяха ранени.

По-рано новината за ареста на терориста бе потвърдена от премиера на Турция Бинали Йълдъръм. „Вчера бе задържан извършителят на ужасното престъпление в новогодишната нощ, когато загинаха 39 души. Той се разпитва в полицията. Има много въпроси, но докато продължава следствието, не е правилно да се правят коментари. С времето ще бъдат дадени обяснения пред обществото. Главното е, че изпълнителят на този подъл акт е задържан. Важно е да се установи какви сили стоят зад терористи”, каза Йълдъръм пред журналисти в Анкара.

17 дни след атентата в клуб „Рейна“, в Истанбул тази нощ, както вече БЛИЦ информира, бе арестуван извършителят на нападението Абдулгадир Машарипов от Узбекистан. Това съобщиха всички турски медии. Познатият още с кодовото си име в „Ислямска държава“ Абу Мухаммед Ел Хоросани е бил задържан в апартамент в жилище комплекс на улица „911“ в квартал „Есенюрт“, където пристигнал преди три дни с 4-годишния си син.

Жилището (апартамент №36) се намира на 5-ия етаж на кооперацията. Машарипов се скрил под леглото при влизането на спецчастите.

Узбекът оказал съпротива при ареста. Веднага бил откаран в болница, където му е оказана медицинска помощ. По-късно е бил преведен за разпит в истанбулската полицейска дирекция, пише 24rodopi.com.

Припомняме, че Марашипов уби 39 души и рани 71 празнуващи новогодишната нощ в „Рейна“, на брега на Босфора.

В жилището в „Есенюрт“ имало още 5-ма души, които са арестувани. Сред тях и 3 жени от Сомалия, Египет и Сенегал, както и мъж от Киргизстан. Жените пристигнали от Африка в Истанбул, за да се включат в „Ислямска държава“, пише „Миллиет“. Те излизали на покупки, готвели на Машарипов и сина му.

Операцията е започнала половин час преди полунощ. „В 23.45 часа чух странни шумове отвън. Комплексът е спокойно място, винаги е бил охраняван. Използваме една от най-надеждните системи за наблюдение и пропускане в комплекса. Не всеки може да влезе в него. Никога не е имало проблеми. Помислих, че комшиите се карат и позвъних в полицията. Ставаше все по-шумно и излязох навън. Полицаи тичаха нагоре по етажите“, разказва живеещ в комплекса.

Друг описва пред истанбулските медии как е видял извеждането на няколко души от апартамент на петия етаж, сред които и дете на около 3-4 години.

Живеещите в комплекса твърдят, че от около 10 дни в него заживели чернокожи. Киргизстанец е наел апартамента, който е в европейската част на Истанбул.

Екип от 1000 полицаи бил сформиран за залавянето на терориста след кървавата новогодишна нощ в Истанбул. Били изгледани видеозаписи с обща продължителност 100 000 часа.

Вицепремиерът Нуман Куртулуш поздрави за успешната акция вътрешния министър Сюлейман Сойлу и полицаите.

Снимки: Анадолска агенция и „Миллиет“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук