Климатолог №1 доц. Георги Рачев: Студ и през август, 35˚ в края на септември

0
2010

Доц. д-р Георги Рачев е най-опитният български специалист по климата и факторите, които влияят върху него. Ученият е дългогодишен преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в СУ „Св. Климент Охридски”. Неговите дългосрочни синоптични прогнози се сбъдват почти 100%.

Интервю на Мира Радева

– Какво става с времето, доц. Рачев? На морето е жарко лято, а във вътрешността на страната и най-вече в София е есен – рай и ад едновременно!

– Нито е есен, нито е ад в София! Много се ядосвам, когато хората говорят така. Всъщност става дума за нещо напълно характерно за лятото. Да, в Западна България паднаха обилни дъждове и е малко по-хладно времето, докато на морето не само въздухът е топъл, но и морската вода. Тази аномалия продължи около 5 дни…

– Странно определение – малко по-хладно! Ами хората са с якета и зъзнат по автобусните спирки! Това ли е „летният” български климат?

– Това е българският летен климат. И е напълно естествено, често се случва през юли или август да ни споходи застудяване. наблюдаваме го поне през една година. От четвъртък обаче идва нова топла вълна, която ще неутрализира температурната разлика и времето отново ще се затопли. В събота и неделя навсякъде в страната максималните температури ще бъдат над 30 градуса, като на много места те ще надхвърлят и 36 градуса. Пак повтарям – това е нещо обикновено за българския климат. Софиянци се обаждат на близки и ги питат какво правят на морето, че тук е много студено. Отговарят им – ами по цял ден сме на плажа и киснем във водата. Между другото, падналите през последните дни дъждове бяха жизнено необходими. Защото в столицата например не беше валяло повече от месец. По морето – където големият залог, т.е. големите пари идват от слънцето, имаха бол слънце. И това беше и е шансът на туризма ни. Докато над останалата част от България трябва от време на време малко и да вали. Иначе няколко милиона души, пряко са свързани с агробизнеса, ще загубят реколтата.

– Значи трябва да сме благодарни за юлската климатична аномалия?

– Разбира се, тя беше толкова освежаваща! И стига са се оплаквали от студа жителите на селищата в Западна България и особено в столицата. Защото съвсем неотдавна по същия начин пискаха от налегналите ги сериозни жеги. Нямало въздух, не се дишало. Ето ви сега глътка студен въздух и отново се гответе за истински летни жеги. Такава е прогнозата ми.

– Кой ни докара брулещия студен вятър и оловните облаци?

– Съчетанието между два мощни вихъра. Единият, който вече си отива, е циклонът Улрике. А в момента силните ветрове, които ще ни брулят още няколко дни, са дело на антициклон, който пък се нарича Булхард. Тъкмо взаимодействието между двата вихъра е причина за силните ветрове. Заради тях и по морето малко ще захладнее, ако може да се каже, че е „хладно” при температури от 27-28 градуса.

– Климатолозите и синоптиците много мразите, когато ви се напомня, че климатът в нашата страна сериозно се промени!

– Ние не мразим времето, а следваме истината! И винаги казваме, че трябва да живеем с времето такова, каквото е. И да го приемаме с усмивка. Пак ще кажа, нека хората от Западна България са благодарни на няколкото хладни ветровити дни. Искам да напомня, че още преди месец нашата прогноза беше, че в средата на юли в Западна България ще се заточат студени и облачни дни, докато на морето ще бъде слънчево и горещо. Радвам се, че прогнозата ни се сбъдна 100 процента.

– Хайде кажете тогава някоя друга прогноза, г-н Рачев. Която все още не е известна на хората?

– Добре, ще кажа. Ето я: в Югоизточна България, в района на Хасково и Бургас – в тази четвъртинка от страната ни, през следващите поне петнадесет дни няма да капне нито капка дъжд. Така засушаването, което вече са наблюдава в тази част на България, ще стане много сериозно. И много опасно за реколтата. Защото сушата е най-страшното климатично явление, което засяга хляба на много хора. Затова апелирам – който има възможност в споменатата част на родината ни, нека отсега да се подготви за поливане. За да спаси реколтата. Няма как, разнообразен е климатът у нас и ние трябва да се научим да живеем в него.

– Наближават т.нар. горещници – най-жарките летни дни. Те са на 28, 29 и 30 юли. Какви температури да очакваме?

– Според народното поверие по тези горещници може да се съди какви ще бъдат зимните месеци декември, януари и февруари. Казано иначе, колкото е по-топло на 28 юли, толкова по-студен ще е декември. Ако времето примерно е хладно, дъждовно и ветровито на 30 юли (последният горещник), значи пък ще бъде топъл февруари месец.

– Е, доказа ли се в практиката това поверие, г-н Рачев?

– Веднага ще ви попитам – спомняте ли си какво е било времето миналата година по време на горещниците?

– Не си спомням…

– Ами на 30 юли м.г. бяха отбелязани няколко национални рекорда с температури малко над 40 градуса. Горещниците наистина бяха убийствено жарки. И какво се случи тази година през зимата? Ако вярвахме на поверието, трябваше зимата да е със снегове, с бури и поледици, с много ниски температури. А февруари месец тази година се оказа че е с най-голямата положителна аномалия. Вместо да е студен, той беше убийствено топъл, средната месечна температура у нас през този месец беше с 6 градуса над нормалната. А това е страшно много, ама страшно много… Ето това е една голяма аномалия, която не се среща всеки ден.

– Излиза, че не бива да вярваме в народните поверия за времето, така ли?

– Направете си сами извода. Непрекъснато говорим, че климатът не е стационарен. Да, той се променя! Ако нещо е важало преди години, сега вече не важи и не можем да гадаем. Трябва да се осланяме само на хората, които разбират от тези неща и са професионалисти.

– Нали затова „Ретро” се осланя на вашето мнение. Моля, кажете вярно ли е, че истинското лято тепърва започва?

– Преди 50-80 години климатът у нас е бил по-различен. Признато е, че вървим към малко по-топло време. От началото на тази година имаме доста положителни аномалии в средните месечни температури. Колкото до лятото – нито за секунда не си е отивало, то тепърва предстои! И през август очаквам няколко хладни дни, подобно на юлските. Но те ще минат бързо.

– След като май беше студен и дъждовен, юли пък – почти есен, възможно ли е лятото да продължи и през септември? Нещо като компенсация?

– Равновесие в природата винаги е имало. Но не е задължително компенсацията да бъде тук, в България. Аз обаче неведнъж съм казвал какви са моите лични наблюдения от практиката. През последните поне 15 години септември месец винаги е бил с над нормалните средни температури. Твърдя, че и тази година ще имаме един великолепен месец септември. Вярно, сутрешните температури ще са малко по-ниски – може да са около 10-15 градуса, по обяд обаче те ще се качват до 27-28 градуса.

– Много хора още не са ходили на почивка!

– Да не пренебрегват като вариант и септември. Тази година той ще бъде слънчев и особено ласкав. Аз очаквам на места в страната живакът в термометрите да се качи и над 34 градуса.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук