Константинов: Парламентарните избори ще са на 28 март 2021 г.

0
2803

Снимка: БГНЕС
Ще е възможно ли машинното гласуване, обяснява експертът

На 28 март 2021 г. ще се проведат редовните парламентарни избори в България. Новината съобщи председателят на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Той коментира дали машинното гласуване ще бъде възможно на следващия вот. „Ако през това време вълната на заразени с коронавирус си тече, вие ще пипнете ли екрана на машината за гласуване? Така че, много трябва да мислим какво ще правим в такъв случай. Този въпрос трябва да се реши – дали изобщо хората ще искат да гласуват машинно“, обясни Константинов и припомни, че във Франция местните избори се проведоха в разгара на коронавирусната инфекция в средата на март и последва масова вълна от заразени.

Той уточни, че няма как да се случи и гласуването по интернет и по пощата, заради тайната на вота. „Според българската конституция вотът е таен, за да бъде изборът на човека свободен. Ако този текст не е се отмени, няма как да въведем интернет гласуване.“, отбеляза професорът.

Специалистът коментира и как държавата се справя с пандемията от коронавирус. Според него резултатите показват, че смъртността у нас е 7-8%. „Починалите на 1 млн население са 24 души и сме в пъти по-добре от света и Европа. По този показател България е 2 пъти по-добре от света и 10 пъти по-добре от Европа, 9 пъти по-добре от Швейцария, 20 пъти от Франция, Италия и Великобритания, а от държави като Белгия сме 40 пъти по-добре – там резултатът е 40 на 1 или 20 на 1.“, пресметна математикът.

Михаил Константинов обясни, че заразата продължава, но успокои, че тези вируси накрая убиват по-малко. „Ако убият всички гостоприемници, те ще загинат. Устойчивите вируси започват да убиват по-малко.”, коментира той..

По думите му, е рано да се каже дали вирусът ще си отиде, но той е убеден, че втора вълна ще има, тъй като това ставало при всички вируси.

Примерът бе даден с испанския грип, който е бил с три вълни.

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук