Контраадмирал Михайлов с драматични детайли за гибелта на майор Терзиев

0
2804

Очакванията са в следобедната част на съботния ден да имаме повече информация и да сме минали вече първоначалните райони на търсене

„Продължаваме да търсим черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ 29, в който беше майор Валентин Терзиев. Все още не мога да кажа каква е причината за инцидента“, това заяви в студиото на БНТ тази сутрин контраадмирал Кирил Михайлов.

Искам да изкажа съболезнования на близките на загиналия майор Терзиев. За съжаление това са факти от живота, професията е рискова, добави още Михайлов. И внесе яснота относно операцията по търсене на останките от самолета.

„От вчера преминахме в нов тип операция – вече не търсим, за да спасим, а за да разберем какво е станало – от черната кутия. През нощта минният ловец успя да обследва с подводен апарат, а рано тази сутрин бяха открити и нови два контакта, които в момента се обследват. Към операцията се присъединиха и от Института по океанология на БАН.

За съжаление силното течение във вчерашния ден повреди един от апаратите, той беше ремонтиран и днес е поставен много по-мощен апарат. Военноморските сили използват и водолазен катер.

Трудно е да се каже срок, в който всичко ще бъде изяснено. Самолетът най-вероятно се е разпаднал на множество парчета, а вероятността да намерим цели големи парчета, е малка. Черната кутия се намира между двигателите в опашната част, имам надежда, че ще я открием, за да разберем и какво точно се е случило.

Очакванията са в следобедната част на съботния ден да имаме повече информация и да сме минали вече първоначалните райони на търсене. Времето е променливо, очаква се и да се развали тези дни“, заяви още контраадмирал Михайлов.

Припомняме, че през нощта срещу сряда изтребителят МиГ 29, пилотиран от 47-годишния опитен летец, се разби в Черно море по време на учениe. Няма данни той да е катапултирал. Както става ясно, все още не е открита и черната кутия на самолета, която е ключова за установяването на причините за инцидента.

blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук