Корнелия Нинова: Не се отказваме от битката със задкулисието, кражбите, модела, който отнемаше 10 милиарда от хората

0
137

Ключов момент за отговорност пред държавата и съставяне на правителство с третия мандат, при който и да отиде той. Подготвяме се за максимални опити, конкретни, с програма, със срок, задачи, напълно осъзнавайки отговорността на третия мандатоносител. Третият ще е при една от малките партии и няма да може сама в никакъв случай. 

Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV.

Нинова каза с кого партията ѝ може да си партнира.

„Не бързаме с тези декларации, искаме да видим на кого президентът ще даде мандата. Ако е при нас, ще свикаме Национален съвет и ще обявим вариантите. ГЕРБ и ПП заявиха, че ще подкрепят мандат на ДБ. това вече си е сериозно мнозинство.

До този момент решението ни е да не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и Възраждане. При всички други варианти ще участваме в разговори, дали ще подкрепим, зависи от бъдещата програма“, каза тя. 

„Ще преценим на заседанието на нашия колективен орган. Моментът е много важен, ключов за България, изискват се компромиси, не искам да избързваме.

Не се отказваме от битката със задкулисието, кражбите, модела, който отнемаше 10 милиарда от хората. Това е принципна позиция“, каза още тя.

Нинова, провокирана отново от водещата Мария Цънцарова да каже, дали ще влиза в коалиция с ГЕРБ, отговори: „Вече казах, че мандат ГЕРБ и ДПС не подкрепяме. При третия мандат свикваме (Националния съвет), говорим обсъждаме кризисната ситуация и решаваме и излизаме. Оставете ни тази възможност за след няколко дни и ще разберете“.

„Ще се подредим зад правовата държава, тази битка е изстрадана от нас. Появиха се нови партии с позиции срещу задкулисието и кражбите, ние сме я страдали седем години във всичките ѝ варианти, купуване на гласове, разцепване, купуване на депутати, атаки на БСП. Видели сме всичко и не сме се предали“, добави лидерът на БСП.

„Както и да ми зададете въпроса с кого ще си партнираме в третия мандат, ще кажа да изчакате Националния съвет. Да кажем нещо принципно. Ако ГЕРБ и ДПС са образът на този модел, то без промяна на този модел не може да се води обща политика“, категорична бе тя.

Нинова бе попитана и кой би могъл да е евентуалният кандидат за министър-председател, ако Левицата получи третия мандат.

„Третият мандат се връчва на парламентарната група. Той трябва да бъде взет от председателя на групата. Така е направено защото той е кризисен, дава се възможност за излъчване на обща кандидатура за министър-председател. Твърде рано, твърде конкретни въпроси задавате“, каза Нинова.

Помолена да опише какво точно ще се случи, ако БСП все пак получи мандата, тя обясни:

„Първо ще свикаме Национален съвет, решаваме с мнозинство. Националният съвет ще определи с кого да преговаряме и какви са приоритетите. На първия разговор искам да поканим лидерите на партиите. Да говорим имаме ли желание да правим правителство, или имитация да не се понесе отговорност за предстоящите избори. Ако лидерите декларират готовност за разговори, втората стъпка е да се свикат екипите за програма на управление, да се поставят задачи и срокове“.

„Съставът на кабинета ще зависи от разговорите с другите парии. Не искаме да поставяме условия, които да обрекат разговорите.

Що се отнася до министрите, това е тема на предстоящите разговори. Важното е правителството да има програма и да има мнозинство, което да упражнява контрол върху него в парламента“, подчерта тя.

„Идеалният вариант е да има 121 депутати, които да работят за Шенген, за образованието, науката, за културата, здравеопазването, продължаването на социалната политика, защото цените от 1 януари продължават да скачат. Обедняването продължава, грижа за доходите на хората, за младите за децата. Това са приоритетите. Не ги персонифицирам“, каза още Нинова.

Лидерката на Левицата добави, че хоризонтът на работа на евентуалното правителство ще зависи от преговорите, като „някои колеги смятат, че то трябва да е до местните избори“.

Попитана, дали е готова да получи третия мандат, Нинова каза: Казваме на президента: Преценете най-добре. Това е ваше правомощие“.

Според нея, получаването на мандата няма да е нито признание, нито наказание, а провалът на мандата няма да доведе до трусове в партията.

„Не само БСП, но и други партии не успяват да съставят кабинет. Това няма да е изключение. Ако третият мандата е при БСП, ние имаме предимство, че запазихме добър тон с всички партии, въпреки различията. Това ни дава възможност да говорим с всички и да вземем разумно решение. Ако не го вземем, ще излезем пред хората и ще обявим това са различията, не става, отиваме на избори“, каза тя.

„За никой в партията няма да е приятно да отиваме на избори. Хората са изморени, ще има по-ниска избирателна активност. Вътрешнопартийно не виждам това да доведе до сътресения“, подчерта Нинова.

Тя коментира и скандала, разразил се около режисьора Максим Генчев, филма му за Ботев и информацията, че дъщерята на президента ще участва в негов филм, спонсориран от държавата. 

„Колко време имам за отговор. Искам да ми дадете 3-4 минути, защото абсолютно се изкриви този дебат. Искам да го върна там, където му е мястото.

Поканихме Кошлуков заради гневната обществена реакция за филма Ботев, защото с държавни пари се финансира и се излъчва един филм, който окарикатурява национални герои, идоли. Преди това бе филма за Левски. Това е голяма тема, политическа.

Искахме да покажем, че сме загрижени за българската духовност, култура, национално съзнание, за всичко това. Позволете ми да развия тази тема. Става въпрос не само за тези филми.

Донесла съм ви учебник за 7 клас. Ще бъдете изумена. Знаете ли как децата учат опълченците на Шипка“, каза Нинова и започна да дава цитати от  учебното помагало.

„Днес се очаква да бъде най-тежкият ден от битката с пожара, който гори в резервата Бистришко бранище на Витоша. В борбата участват 300 души. Сега ще ви кажа българския език. Децата учат какви са предимствата и богатството на българския език по следния начин – „Дава ви свобода на словото, каквото и Америка не може да ви даде, докато пътуват българите може да обсъждат каквото си искат без другите да ги разберат. Това несъмнено е голямото предимство на българския език“, посочи Нинова.

„Знаете ли как се учи от децата „Неразделни“ от Пенчо Славейков. „Хиляди пъти ѝ казах, че това момче е смотаняк и не е за нея, ще ги разделя, как не ги е срам, ще ги докладвам на директора“.

Елин Пелин „По Жътва“. Смъртта на Пенка на нивата – най-честата злополука на работното място е премазване от нещо, втората причина е падане от височина, следват поражения от електрически ток и затрупване на от земни маси“, даде примери Нинова.

„Филм за Ботев, в който е окарикатурен, филм за Левски. Самоубиваме се, отглеждаме едно поколение, което няма да знае какво е българщина.

Въпросът за дъщерята на президента възникна вторично. Най-остро го поставиха ДБ. Ние просто задавахме въпрос – вярно ли е, че ще участва във филма за Иван Александър?

Нека да се развива. Всеки има право на развитие. Въпросът е дали има конфликт на интереси. Филмът е финансиран с държавни средства. В СЕМ, в комисията по оценката има квота от президента. Какво лошо има да питаш? Не си засегнал качествата на момичето, президента“, обясни Нинова

Тя отбеляза, че в БСП са прочели от медиите, че в комисията за оценка на филмите има човек на президента.

Наложи ѝ се и да отговаря на въпроси за сина си.

„Медиите за моя син въпроси не са задавали, просто пишеха. Децата не трябва да се намесват в политиката, но не трябва да се допуска близки хора и фирми да участват там, където има държавни средства, Знаете, че въпросът за конфликт на интереси е изключително остър. Трябва да пазим семействата от такива случаи, в които може да сме укорими, че сме използвали постовете, за да се облагодетелстваме.

Моят син е спечелил десетки международни олимпиади по математика, признат е в Европа и САЩ. Заслужил си е това сам. Аз няма как на световна олимпиада по матекамика да го направя медалист.

Когато си в политиката семействата не трябва да се месят в политиката или да се възползват от постовете на родителите си“, каза Нинова и продължи:

„Предстои да се прави правителство, питате с кого и как, какви ще са приоритетите. От това, което ви казах, заслужава ли си да се запише в управленската програма преглед на съдържанието на учебниците и привеждането ѝ в адекватен вид, разбираем, такъв, който отговаря на историята и на класиците на България“.

„Не сме обидили с нищо дъщерята на Румен Радев. Не сме коментирали личните ѝ качества. Ние просто задаваме въпроси. Както решите, така го тълкувайте“, приключи въпроса Нинова.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук