Корнелия Нинова с хитра врътка за пълзящ преврат в БСП – мощни трусове чакат партията, Ламбо също под натиск да напусне ръководството

0
1419

Нова врътка за подмяна на почти цялото ръководство на БСП измисли Корнелия Нинова с решението си да освободи всички новоизбрани депутати, които заемат и ръководни постове в партията, както съобщи самата тя.

Това означава, че от общо 16 членове на Изпълнителното бюро на БСП ще останат едва 4-ма, ако не броим и самата председателка. Това са Бриго Аспарухов Вяра Йорданова, Калоян Паргов и Радослав Гайдарски.

Останалите ще трябва да избират между депутатската банка и най-късия лост за управление на столетницата, каквото е Изпълнителното бюро. Всички 12 негови членове, които бяха и водачи на червените листи, влязоха в 44-ото Народно събрание. Това са иконата на социалистите Стефан Данаилов, журналистът Александър Симов, спортната звезда Весела Лечева, бившият енергиен министър от кабинета на Орешарски Драгомир Стойнев, изпълняващият функциите на организационен секретар Кирил Добрев, човекът с чиито гласове Нинова стана председател на БСП – Красимир Янков, новата хлевоуста звезда на столетницата, която ѝ изяде доста гласове на изборите и внук на ген. Кацамунски Крум Зарков, синът на социолога Михаил Мирчев и внук на члена на ЦК на БКП, чието име носи – Стоян Мирчев, и Иван Ченчев. Всички те ще трябва да избират – дали да са в парламента, или в ръководството на партията.

Не е ясно обаче какво ще прави самата Корнелия Нинова, която, освен че е председател на партията, също бе избрана за депутат. Защото е някакси нелепо и лицемерно да искаш избрани от Националния съвет на БСП хора в управителния ѝ орган да избират между двата поста, а самата ти да си останеш и на двата. Ако е имала такава идея за разделение на властите в столетницата, би трябвало изобщо да не слага тези представители на ръководството ѝ в листите, камо ли да ги прави техни водачи. Освен ако по този начин не им е заложила капан да се отърве от тях, без те да са подозирали. Сега обаче тъй или иначе, трябва да направят избор.

Отсега може да се каже, че той ще бъде най-лесен за Стефан Данаилов, който отдавна е уморен и от партийния, и от депутатския живот. Между другото, важна подборност е и фактът, че само Стефан Данаилов и Дора Янкова бяха избрани редовно от 49-я конгрес на БСП за членове на Националния съвет. Останалите влязоха по висшегласие. Впоследствие Националният съвет избра Изпълнителното бюро, но Нинова тъй и не посочи свои заместници и секретари по ресорните дейности с уговорката, че първо ще види кой как се справя с работата и тогава ще ги определи. Това не се е случило вече близо година. И врътката с отстраняването на избраните за депутати от управителния орган на партията може би обяснява защо е така.

Социалистите обаче вещаят мощни скандали между Нинова и Кирил Добрев, ако той бъде поставен пред подобен избор. Според тях дори е възможно Добрев да предпочете да остане сив кардинал в партията, отколкото да търка банките в парламента. Пребиваването му там би било интересно за него, ако се е стигнело до редене на правителство, твърдят запознати. Сега обаче подобни перспективи няма. Преди изтичането на предишния парламентарен мандат, Добрев дори се бе устремил към място в Комисията за защита на конкуренцията, до чието гласуване не се стигна. А преди това бе изместен от депутатската битка в София-област, където редовно се бореше като организационен секретар на столичната структура на БСП, в Габрово, откъдето стана депутат за втори път.

Социалисти припомнят, че членството на Дорбев в Изпълнителното бюро е заветна негова мечта. Един такъв опит е бил провален по време на председателството на Сергей Станишев, когато Красимир Премянов остро е възразил срещу това, че гласът му е бил отчетен в полза на Добрев, а проверката е установила, че има фалшификации в гласуването и той е изпаднал от Изпълнителното бюро. Така че очевидно за Добрев е много важно да бъде в прякото ръководство на БСП.

За да направи промените в Изпълнителното бюро, Нинова трябва да свика заседание на Националния съвет на партията. В столетницата са категорични, че това решение на лидерката ще предизвика сериозни трусове, а членовете му ще поставят и пред нея въпроса да избере дали да е лидер на БСП или депутат, защото всичко останало е лицемерие и опит за пълзащ преврат в столетницата.

Нинова вече има опит в това отношение. Точно по този начин тя прокара промените в устава, според които един член на БСП не може да бъде депутат повече от 3 мандата, за да подмени състава на парламентарната си група и да извади опонентите си от него. Така обаче се оказа, че тя също попада под същите удари на нововъведението. И, за да спаси кожата, в крайна сметка измисли врътката, че въпросните 3 мандата трябва да са пълни, а пък тя изкарала два непълни. Този път не е ясно какво точно ще измисли, но каквото и да е то, няма как Нинова постоянно да е в изключенията от правилата, категорични са социалистите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук