Кравата Пенка е чиновническа жертва според Емил Радев

0
2728

Целият случай около подвизите на кравата Пенка е чиновническа сага, става въпрос за чиновнически подход. Това заяви пред БНТ евродепутатът Емил Радев във връзка с казуса около българската крава беглец Пенка, който придоби световна известност.

Според евродепутата случаят около кравата Пенка е типичен пример за това как заради такива казуси се критикува европейското законодателство, а хората оставали с впечатление, че общностното право е несправедливо и жестоко. По думите на Радев това е грешно, защото в случая става въпрос за чиновнически подход – преценка на едни административни органи, какъвто е Агенцията по безопасност на храните.

„Ние много добре знаем какво става с конете, които не са регистрирани.Агенцията ги убива на място даже, никой не гледа дали са заразени, дали са здрави и т.н., защото с една проба този кон е бил на територията на страната примерно 10-15 години, изведнъж, когато се подаде сигнал или като се намерят тези коне – конят бива автоматично убиван. Това е варварство за мене“, коментира представителят на българските граждани в ЕП.

Според него Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва да отговаря еднакво както за ветеринарно-медицинската дейност, така и за хуманното отношение към животните. Радев припомни случая с разбитиянелегален кучкарник във Варна, като обясни, че с години служители на БАБХ са ходели на проверки и после казвали: „ами нищо не може да направим, те не ни пускат вътре“. Това продължавало с години.

„Само искам да кажа, през март месец за сключени два нови договора за обществена поръчка за два екарисажа на територията на страната за 12 милиона лева. Там, колкото повече животни се прави оборота, толкова повече се плаща“, притеснен е Радев. Той допълни и че има сигнали и за неправомерно закриване на екарисажи като екарисажа в Шумен.

„В даден момент си мислим – това бизнес ли е, Агенцията за това ли евтаназира тези животни… Не може по този начин – избиваме всичко живо и проблемът е решен. Няма крава – няма проблем. Не може да мислим така“, настоя евродепутатът.

Според него е редно, след като са взети проби и изследвания от животното, е нормално да се видят резултатите и да се установи дали животното е заразено или не.

Ако кравата не е заразена, трябва да се намери нужния начин, „а не цялата страна и ЕС да се занимава с кравата Пенка и как чиновниците четат закона като дявола евангелието„.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук