Красимир Каракачанов: ДПС и ДОСТ се сбиха кой да е по-верен на Анкара

0
1444

На Балканите има фашистки режим, но той е в една съседна на България държава, където арестуват журналисти, съдии и военни

Красимир Каракачанов е зам.-председател на 43-то Народно събрание, съпредседател на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО. Той обясни пред ПИК защо патриотите държат толкова много на правилото избирателни секции в чужбина да се откриват само в дипломатическите ни мисии за държавите извън ЕС. И коментира днешното хулиганско поведение на ДПС и БСП в парламента, както и мотивите им да бламират приемането на Изборния кодекс.

 – Г-н Каракачанов, защо БСП и ДПС цял ден днес разиграват циркове в парламента и пречат на приемането на Изборния кодекс? Какво се крие зад нежеланието им да се направят поправки в изборните правила?

– ДПС, новообразувалата се партия (ДОСТ – б.р.) и част от колегите от БСП решиха да саботират парламентарния ден с процедури, с почивки. А целта е много ясна – да не се приеме този член, който ограничава гласовете в Турция, това е истинската цел. А БСП реагираха чисто опозиционно и се включиха в хора за саботирането. Но една част от тях гласуваха за този член и това е истината.

– Защо този член предизвиква такива страсти?

– Защото по принцип този член ограничава намесата на чужда държава в работите на България. Текстът беше преформулиран, за да може да се даде възможност на максимален брой български граждани в Европа, САЩ, Канада и другите държави, които е ясно че никой няма да ги организира да гласуват за тази или онази партия да могат да гласуват. Но в Република Турция, където изборният процес се финансира от разни изселнически организации, за които е ясно, че се финансират от бюджета на турското външно министерство и работят като инструмент на турската външна политика, да дадем възможност на друга държава да ни се бърка във вътрешните работи, както се случваше от 2001 г. насам – в течение на 15 години, това не е допустимо. Не става въпрос за никакви права на човека, които не могат да се пазят под диктовката на турското правителство.

– А как ви прозвуча изявлението на Лютви Местан? Дали те наистина са се разделили с ДПС?

– Всъщност днес бяхме свидетели на един друг двубой – между двете етнически партии, които се биеха да докажат коя е по-вярна на Анкара. И затова беше тази пресилена риторика от тяхна страна, демонстративни напускания на залата и т. н.

– Но Местан обвини всички депутати във фашизъм?

– Г-н Местан познава добре българската литература като завършил българска филология. Аз ще перефразирам думите на един негов герой отпреди 10 ноември, в които той се е клел и който по време на обвиненията на Лайпцигския процес казва „диваци и варвари в Европа са само фашистите“. Аз ще кажа така на г-н Местан: на Балканите фашистки режим има само в една държава и този фашистки режим арестува журналисти, арестува съдии, арестува военни. Този фашистки режим не е в България, а в една съседна на България държава. Така че фашизъм има, но Местан просто е объркал адреса и затова вероятно той защитава същия този фашистки режим.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук