Кръв и писъци: Автокрадец застреля трима полицаи в столичния ж.к. „Люлин“

0
125

Всичко започва с оплакване на лекарката в РДВР-София, че синът и снахата й са в развод, а жената изпраща хора да я тормозят

27 г. след убийството на тримата полицаи в столичния кв. „Люлин“ на лобното им място винаги има цветя. Безскрупулен и неуловим с години автокрадец застреля тримата служители на МВР, но с упоритост и малко късмет полицията успя да го залови и „закове“ с неоспорими доказателства, припомня „Телеграф“.

Въз основа на тях той е осъден на доживотен затвор без право на замяна, който продължава да излежава, съобщиха от Министерство на правосъдието.

На 3 май 1996 г. Иво Кашавелов е на 32 г., а днес вече на 57 г. Говори се, че не му пука за нищо зад решетките. То какво ли има да го вълнува в отделението на доживотниците, където ще изкара остатъка от земните си дни.

 

Преди време влязох служебно там за среща с друг доживотник и научих, че това е бил коридорът с килиите на осъдените на смърт, когато имаше  такова наказание в България.

В сектора за повишена сигурност в Софийския затвор се влиза през блиндирана врата, зад която стоят надзиратели с бронежилетки и автомати. Осъдените на доживотен затвор няма какво да губят и затова охраната им е специална.

Колкото и да е некомуникативен и дистанциран зад решетките, Иво Кашавелов все пак остарява. Това жизнено право е отнето на трима полицаи. Ангел Ангелов остава на 23 г., Йордан Бинев – на 34 г., а Красимир Трошанов – на 46 г. Остава мъката на семействата на загиналите и както казва бащата на единия от тях: „Отидоха си, без да разберат защо“.

Засадата

Всичко започва с оплакване на лекарката в РДВР-София, че синът и снахата й са в развод, а жената изпраща хора да я тормозят. Към 6 ч. на 3 май 1996 г. докторката очаква неканени гости в дома си в бл. 329 в кв. „Люлин“.

Четирима полицаи са изпратени да ги заловят – старши сержантите Ангел Ангелов и Пламен Варадинов от 9-о районно, старши сержант Красимир Трошанов и кап. Йордан Бинев от РДВР – София.

Малко след 6,30 ч. те вече са пред блока и започват оглед. В същото време там дебнат автокрадецът Иво Кашавелов и негов съучастник. Те са набелязали лъскав джип на футболист, който живее в блока на лекарката, и се готвят да го задигнат.

Полицаите ги забелязват и тръгват след тях, смятайки, че са тормозителите на лекарката. Кашавелов и другият започват да бягат, подминават входа на докторката и хлътват във вх. В на блока. Трошанов, Бинев и Ангелов ги настигат. На Варадинов е казано да забави ход.

Обратът

Полицаите се опитват да заловят мъжете, но те откриват огън по тях с автомат „Калашников“ и пистолет „Макаров“. Ченгетата падат на земята. Ангелов, който е бил на мисия в Камбоджа преди да постъпи в МВР, успява да стреля два пъти с пистолета си.

С единия изстрел ранява Кашавелов в хълбока, а с другия улучва пълнителя на автомата му, който се чупи. Полицаите са доубити с изстрели от упор и удари с приклад в главата. Убийците успяват да се измъкнат пред погледа на четвъртия полицай, който не успява да стреля по тях.

Трошанов и Бинев оставят деца сираци. Бинев е психолог по образование с 10 г. служба като военен. Отишъл в МВР, за да разучи психиката на престъпниците. По ирония на съдбата същия ден баща му – ген. Иван Бинев, който е зам.-шеф на ГЩ на ВВС, е повишен в генерал-лейтенант. Загиналите полицаи са повишени в звание, но това не топли почернените семейства.

Издирването

До блока разследващите намират изоставен автомобил „Фолксваген Джета“. Установено е, че предния ден тази кола е забелязана при неуспешен опит за въоръжен грабеж на джип „Чероки“ на директора на „Язовири и каскади“.

Двама маскирани стрелят по шофьора му, докато чака пред дома на шефа си в кв. „Младост – 1А“. На помощ се притичва цивилен полицай, който е леко ранен. Гилзите, открити в „Младост“, съвпадат с тези в „Люлин“. Експерти доказват, че гилзите от 5-6 случая са изстреляни с един пистолет „Макаров“. Никой все още не знае за самоличността на стрелеца.

На 26 юли 1996 г. Кашавелов се движи с друг „Фолксваген Джета“ в кв. „Дружба“ и между блоковете го засича кола с жена зад волана. Спречкват се и той я сваля на земята с шамар.

Съпругът й обаче вижда това от жилището им, дотичва, скача в колата им и започва да гони Кашавелов, който стреля по него в движение със стоппатрон. Свидетели дават описание на Кашавелов и номера на джипа. Портретът съвпада с този на единия от убийците в „Люлин“. Разследващите вече са наясно, че екзекуторът е въоръжен и опасен автокрадец.

Клопка

Полицията влиза в следите на Кашавелов и след оперативна комбинация за заблуда на 5 август той отива до 7-о районно с жената на свой авер. Тя влиза да търси сведения за арестувания си мъж, а Иво остава наоколо.

Няколко полицаи го издебват до автобусна спирка, приближават и го залавят, преди да успее да извади пистолета си „Макаров“, с който е извършил всичките престъпления.

В апартамента му са намерени вестници с подчертани обяви за даване на гаражи под наем и 80 000 долара. При претърсването им в тях са открити крадени коли, пистолети и автомати, няколко хиляди патрона, около 8 кг експлозиви, включително и пластичен С-4.

Разследването

Според разследващите Кашавелов е имал странно влечение – пазел си по нещо от кражбите. Запазил и част от счупения по време на стрелбата в „Люлин“ автомат. Намерени са дипломатическо куфарче, слънчеви очила, калкулатор, кожух – жертвите на грабежите си разпознават вещите.

Разследването не успява да докаже, че избягалият в Испания Милен Захов е съучастникът на Кашавелов при убийството на полицаите. Захов е обвинен и екстрадиран у нас, но се оказва, че има желязно алиби за този ден.

Съучастникът остава неразкрит и до днес. Оказва се, че незавършилият икономика Кашавелов не е свързан с мутренските групировки, а сам и с помощта на различни съучастници е ограбвал луксозни джипове, пласирани после зад граница.

Наказанието

На Кашавелов са повдигнати обвинения за убийството на тримата полицаи, за няколко опита за убийство, обири, кражби и незаконни оръжия. Делото срещу него се гледа в СГС от май 1999 до март 2000 г.

Получава най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна при усилено строг тъмничен режим – т.нар. специален режим. Присъдата е потвърдена от ВКС през август 2004 г.

11 шефове в МВР са наказани, защото са изпратили неподготвени служители. Тогавашният министър на вътрешните работи Любомир Начев подава оставка само седмица след тройния разстрел, след като е заснет от тв журналистка да се весели в компанията на манекенки часове след трагедията.

През 2011 г. Кашавелов осъжда България в Съда в Страсбург заради условията в Софийския затвор и поставяне на белезници при извеждането му от неговата килия. Той получава обезщетение от 7000 евро.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук