Купени хартиени винетки остават валидни и след въвеждане на електронните

0
2319

Купените хартиени винетки за леки автомобили, които са валидни и след 1 януари 2019 г., няма да има нужда да се подменят и шофьорите ще могат да пътуват с тях.

Електронната система няма да ги отчита като нарушители, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Електронните винетки ще се продават от 1 януари 2019 г., а приходите от тол таксите ще започнат да бъдат генерирани от средата на 2019 г. Тол системата е най-важният ни приоритет, заяви той.

Министърът обясни, че се създават възможности за купуване на електронните винетки от бензиностанциите, през телефон и през интернет. Ще има уикенд винетка за леки автомобили. Цената и времетраенето ще обсъдим септември-октомври, допълни той.

Регионалният министър отбеляза, че има недостиг на ресурс в Агенция „Пътна инфраструктура“ и затова тол системата е важна. С внедряването й ще има по-добър контрол, по-добра поддръжка на пътища и повече пари за ново строителство. Над 350 км са построените магистрални участъци за последните 8 години. С приходите след въвеждането на тол системата още 400 км ще могат да се построят за пет години, обяви той.

В отговор на въпрос министърът обясни, че не може приходите от тол системата да отиват за общински пътища, тъй като европейска директива регламентира в какво да се инвестират. Започнали сме обмислянето на компенсаторен механизъм от държавата за общински пътища. Получаваните в момента около 350 млн. лв. приходи от винетки годишно се инвестират в поддръжка на републиканката пътна мрежа. Държавата отделя ресурс 70-80 млн. годишно за общински пътища, който може да се увеличи, каза той.

Магистралата „Русе – Велико Търново“ може да бъде завършена до 2022 – 2023 г. Срокът зависи от това колко бързо ще се избере строител, информира Николай Нанков. Той напомни, че има жалби, свързани с екологичното законодателство. Заседанието на Върховния административен съд е насрочено за 21 септември. Такива жалби често са свързани с бламиране на процеса, отбеляза министърът. Проблемът не е самото строителство. Често сме критикувани, че строим скъпо и некачествено. Това не е вярно – строим най-евтините магистрали, но не за сметка на качеството, като увеличаваме и гаранцията, каза още той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук