понеделник, април 22, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Липсват политици професионалисти, обясни на сбогуване пред студенти Герджиков

Липсват политици професионалисти, обясни на сбогуване пред студенти Герджиков

0
1959

„Неудобно ми е да казвам аматьори, но в сегашния парламент има твърде малко юристи и то само един действащ, ако съм наясно с нещата. Има нужда от външна помощ, това е очевидно“, коментира пред БНР проф. Огнян Герджиков.

Според него, липсват политици професионалисти, а и твърде малко са подготвените. „Трудно е в политиката, но човек трябва да бъде последователен и честен, доколкото е възможно в тази обстановка“, обясни той.

Герджиков се сбогува със студентите с лекция бенефис, след 42 години преподавателска работа в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Хубаво е човек да си взема довиждане, когато е относително и все още на върха, защото след това става срамно“, добави той.

Бившият служебен премиер коментира, „разбирането, че законите трябва да се приемат бързо, на мига, е изключително голяма методологическа грешка, която се прави. Докато в предишните години имаше някакво оправдание с оглед на хармонизирането на тези 18 правни области, което задължително трябваше да направим с оглед членството ни в евросъюза, сега вече няма нищо спешно да предстои, за да е толкова належащо законите да се приемат за толкова кратко време.“

„Не понасям с кални обуща да се влиза в храма на правото и това често ме изважда от равновесие“, допълни проф. Огнян Герджиков.

17 години проф. Герджиков е в политиката, председател е на Народното събрание в управлението на Симеон Сакскобургготски и служебен премиер, назначен от президента Румен Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук