Ловеч и Плевен с магистрала до следващото лято

0
137

Някои от участъците ще са готови до месеци, но ще се ползват чак догодина

Ако всичко върви по план, до лятото на 2023 г. Ловеч и Плевен ще са свързани с останалата част на страната чрез магистрала – трите участъка на “Хемус” на територията на Ловешка и Плевенска област, по които работата изобщо не е спирала, ще са завършени дотогава.

Всъщност някои от тези участъци ще са готови до няколко месеца. Най-късно през май в експлоатационна готовност ще е отсечката от Боаза, докъдето сега стига магистрала “Хемус”, до пътен възел Дерманци, а до есента – и оттам до плевенското село Каленик.

 

Тежкотоварната техника се движи по четвъртокласната общинска мрежа, за да стига до новостроящото се трасе на магистралата, но разбива инфраструктурата.

Тежкотоварната техника се движи по четвъртокласната общинска мрежа, за да стига до новостроящото се трасе на магистралата, но разбива инфраструктурата.

 

Според вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов обаче този участък

 

Ловеч и Плевен с магистрала до следващото лято

 

би бил

нефункционален

до юни 2023 г.,

когато се очаква да бъде завършен и лот 3 от магистралата, който стига до пътя, свързващ Ловеч и Плевен. Той ще е готов до лятото на 2023 г., когато двата областни града ще имат подобрена транспортна свързаност със западната част на страната.

Има обаче някои недомислици в проектирането, които ще създадат проблеми, коментират местните. Кметът на Плевен Георг Спартански многократно е заявявал, че ако не бъде изграден околовръстен път,

трафикът в града

ще бъде

изключително

затруднен,

тъй като камионите, които пътуват за Русе, ще преминават буквално през центъра на Плевен.

За Ловеч такъв проблем не съществува, но има други. “Община Ловеч е изпълнила всички свои задължения по процедурата за строителство на “Хемус”. В този смисъл общината е в готовност за този най-крупен строеж в региона, който е от решаващо значение за демографското, социалното и икономическото състояние, тъй като привлича инвеститори”, коментира кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Но още през есента на миналата година кметове и кметски наместници в региона сигнализирали за разбита инфраструктура от преминаващите тежкотоварни камиони, които използват четвъртокласната общинска мрежа през селата, за да стигнат до новостроящото се трасе на магистралата.

Оплакванията дошли от селата Лисец, Баховица, Славяни, Слатина, Дренов, Владиня и др. В разговори със строителите било решено посочените улици и съоръжения да бъдат поддържани в необходимото експлоатационно състояние. Взето било решение и за възстановителни дейности след края на строежа.

“Общината ще продължи да се отнася отговорно и оперативно към всички важни решения с оглед строителството на магистралата”, уверява Корнелия Маринова.

В района на село Каленик пък, където усилено се работи,

се оплакват

от разкаляни

пътища

Строителната площадка е разположена от двете страни на пътя между Каленик и село Орляне и камиони и друга строителна техника го прекосяват многократно в дъжд и сняг. Преминаващите коли разнасят калта на стотици метри по протежението му. От фирмата, която строи магистралата край село Катунец, са категорични, че редовно почистват пътя, по който минават техните машини. Шофьорите обясняват, че всяка вечер по използваното от тях трасе минава гредер, който стърже калта, а после с водоноска се отмива.

Общо трите участъка, които се строят в региона, са с дължина 51,5 километра. След завършването му в този отрязък от магистралата ще има 17 виадукта, 5 моста, 5 пътни възела, 9 надлези и подлези и един тунел. По единия участък – с дължина 15,26 км, който започва от Боаза и е до пресичането с пътя Луковит – Угърчин, са предвидени два пътни възела, четири мостови съоръжения и 2 виадукта.

На следващия близо 20-километров участък има 2 пътни възела, 9 виадукта, мост над река Каменица и тунел с две отделни тръби.

В участък 3 с дължина 17,08 км има един пътен възел “Плевен”, който е в края на тази отсечка. Там ще бъдат изградени 6 виадукта и 9 надлези и подлези.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук