Мая Манолова призова служебното правителство да спре износа на ток

0
226

Председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова апелира служебното правителство в свое видео износът на ток да бъде спрян, за да се ползва на българския пазар, посочиха от пресцентъра на формацията.

„Спрете износа на евтин български ток за европейския пазар и го оставете за българските фирми и домакинства„, призова Манолова.

„Министърът на енергетиката да се събуди от съня, в който е потънал от няколко месеца и да предприеме незабавни действия. Има поне пет неща, с които да бъдат спасени българските фирми и домакинства заради по-високите сметки за ток“, допълни тя.

Според Манолова, държавата трябва да се намеси сега, незабавно и адекватно. Предложението за 50 лeld подкрепа от държавата на мегаватчас е много малка стъпка напред.

„Това не е всичко, което може да се направи. Ако фирмите ще получат тези пари „някога“, това не е решение. Закъснялата подкрепа за малкия бизнес е липса на подкрепа. Това е като „татко ще ми купи колело, ама друг път“. Ще дадат пари на фирмите, ама друг път“, обясни Манолова, цитирана от пресцентъра.

Енергийният експерт Цветанка Илиева посочи, че количествата ток, които се произвеждат от АЕЦ „Козлодуй“, се изнасят и не се използват за българските домакинства и фирми.

„Това означава, че вместо Васил от ул. „Солунска“ да плаща евтин ток от АЕЦ „Козлодуй“ за магазина си, токът го получава Василиос от Солун за неговия магазин. КЕВР да удължи срока за плащане на сметките. Това може да стане бързо с тяхно решение за отсрочка от шест месеца“, допълни Илиева, също цитирана в прессъобщението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук