Министър Генчовска призова за по-нататъшна дипломатическа изолация на руския агресор

0
83

Министърът на  външните работи Теодора Генчовска участва днес в редовното месечно заседание на Съвет „Външни работи“, което се състоя в Люксембург. Министрите обсъдиха военната агресия на Русия срещу Украйна, ситуацията в региона на Западните Балкани, инициативата на Европейската комисия и на ЕСВД „Глобален портал“, обстановката в Либия и Мали.

„Като жена и майка съм шокирана от ужасяващото насилие срещу цивилни граждани в Буча, Краматорск и други украински населени места. Извършилите тези престъпления трябва да бъдат изправени пред международно правосъдие и да понесат най-тежки наказания. България продължава силно да подкрепя Украйна. До момента страната ни е приела над 70 хил. бежанци от Украйна и предоставя хуманитарна помощ. Координацията с НАТО е изключително важна и ще продължи да се засилва“. Министър Генчовска призова за засилено взаимодействие с международните партньори за по-нататъшна дипломатическа изолация на руския агресор, както и за твърдо противодействие на руските хибридни заплахи.

Държавите членки потвърдиха, че ЕС ще продължи да оказва помощ и съдействие на Украйна във всички сфери – отбранителни способности, социална и хуманитарна помощ, прием на бежанци и др. С активните усилия на ЕС, САЩ, Обединеното кралство и други партньори и с широката подкрепа на държави от всички региони на света членството на Русия в Съвета на ООН по правата на човека беше суспендирано от Общото събрание на ООН на 7 април 2022 г.

Външните министри на ЕС обсъдиха и ситуацията в региона на Западните Балкани в контекста на руската военна агресия в Украйна и необходимостта от засилен ангажимент към партньорите в региона. Министър Генчовска потвърди българската подкрепа  за европейската интеграция на всички държави от Западните Балкани на основата на собствените им заслуги.

Министрите подчертаха значението на подхода „Екип Европа“, координацията със сходномислещите партньори и преодоляването на последиците от руската агресия срещу Украйна при определяне на приоритетите на инициативата за свързаност на ЕС –  „Глобален портал“.

Специални гости на Съвета бяха външните министри на Норвегия и Исландия. Двете държави партньори на ЕС се присъединиха към санкциите срещу Русия и оказват помощ на Украйна в борбата й срещу руската военна агресия.

В рамките на Съвета, министър Генчовска проведе двустранна среща с министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук