Настимир Ананиев обяснява за новите санкции срещу пияни и дрогирани шофьори в студиото „На кафе“

0
1343

Сериозен дебат се разрази в предаването на „На кафе“ при Гала във връзка с последните промени в Закона за движение по пътищата. Припомняме, че Пътна полиция не може да приложи новата санкция за сваляне на регистрационните номера на колите на нарушителите още на пътя, тъй като тя засяга само собствениците на автомобили.

На практика това значи, че ако се шофира лизингова, служебна или просто взета назаем кола, дерегистрация не може да има. Мярката влезе в сила с последните промени в Закона за движение по пътищата на 21 януари. В него обаче е записано, че санкцията се отнася само за собственици.

Именно възмущението от ниските глоби и леките санкции за провинилите се шофьори предизвика включването на пожар по телефона на бившия депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев. Той беше председател на транспортната комисия в 43-то Народно събрание, която прие промените в Закона за движение по пътищата.

„Лице, което е водач и шофира собствения си автомобил, му се взимат номерата – това става при пияни водачи с над 0,5 промила алкохол в кръвта и хора, които нямат книжка“, обясни Ананиев.

По думите му, ако водач управлява автомобил, който не е негов, и настъпи подобно нарушение, тогава само на него му се отнема книжката за период от 1 месец.

„Няма как да изземем собствеността на човек, който няма вина. Търсим варианти, в които собственикът на автомобила също да носи отговорност за това, че е дал колата си на друг“, разкри още бившият депутат.

Той коментира и недоволството на Гала и Евтим Милошев, който в днешното предаване е ководещ, от ниските глоби, налагани на провинили се шофьори. „Вдигнали сме двойно глобите за висока скорост. Ако едно лице откаже алкохолна или наркотична проба, тогава му се отнема книжката и се свалят номерата на колата“, коментира той.

Ананиев обаче така и не успя да отговори на въпроса на Гала какво се случва, когато се откаже алкохолна проба. „Какво ще стане, ако аз карам колата на Евтим и съм пияна. Ще ми вземете само книжката за 1 месец, така ли? Аз обаче съм отказала проба и вие няма как да разберете с колко алкохол в кръвта съм шофирала. Това означава, че ще избегна глобата, а и собственикът на колата няма да бъде засегнат“, попита Гала.

Бившият депутат не разкри как се процедира в подобни случаи, но получи покана от Евтим Милошев и Гала да гостува в предаването, за да обясни обширно направените промени преди разпускането на парламента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук