Нинова: България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум

0
121

Първото предложение беше за безсрочно извънредно положение, ние искахме един месец и с това гарантираме, че правителството няма да злоупотреби. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на извънредното положение в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“

„България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на българските граждани“, каза Нинова.

„Днес на председателски съвет направихме предложение за допълнение на решението на Министерски съвет, които г-н Борисов и МС приеха. Те бяха извънредното положение, което се въвежда да бъде със срок от един месец. Първото предложение беше да бъде безсрочно. Второто, което ние предложихме – правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията. С това ние гарантираме, че МС няма да злоупотреби с правомощията. Ние искаме да благодарим на лекарите ,сестрите и медицинския персонал в българските болници“, каза още Нинова.

 

Тя заяви, че очаква от МС законодателни инициативи. „Ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи“, допълни още Нинова.

„Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя ,че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановление на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо“, коментира Нинова.

„Притеснява ни действието на правителството на парче. Очакваме комплексен държавнически подход с поглед в бъдещето“, отчете тя и посочи, че следващото предизвикателство са икономическите проблеми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук