Нинова към Радев: Да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост

0
90

Г-н президент, спрете да спекулирате с Македония

Лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да спре да спекулира с темата за Македония, за да трупа личен рейтинг и политически дивиденти.

„Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония“, написа Нинова във Facebook.

„Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате вие. Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган, който може да се произнася, е парламентът.
Министерски съвет прие през седмицата еднозначно решение: Всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да решава. Мнозина питат защо Народното събрание?

Ами отговорът е прост: защото Народното събрание е ратифицирало договора с Република Северна Македония. Никой друг орган не може да променя условията по този договор.

Защото в парламентарната република НС е най-висшият орган. Защото в него всичко е публично и прозрачно и защото там може, и управляващи, и опозиция, и обществото да се запознаят с истинските факти и никой да не ги манипулира.

Г-н президент, искате ли да се върне моделът Борисов, когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо?

Други внушават: защо се заобикаля Консултативният съвет по национална сигурност при президента? Никой не го заобикаля. Но той дава само консултации, докато решенията на НС имат силата на закон и са задължителни. И които ги наруши, носи отговорност. Затова искаме да е в Народното събрание.

Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония : Къде сте? 24 май мина. Питам онези, които твърдят, че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония:

Ако на Европейския съвет другата седмица заявим – Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте?

Да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг, е подлост.

И господин президент, когато заявявате – те политиците да направят това, те политиците да не правят онова, не забравяйте, че вие също сте политик, при това един от първите в държавата“, написа Нинова.

„Тези хора само преди 2 години бяха пред президентството и подкрепяха Радев. Нека сега той излезе и да им каже, че правителството не се справя. Да го обясни на тези, които го избраха – сега да им обясни, че правителството трябва да бъде свалено, за да дойде г-н Борисов, ДПС, „Възраждане“ и Слави Трифонов“, заяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски по БНТ.

Елка Василева

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук