Нинова разкри какъв е планът й за преговорите с ИТН

0
2693

Първоначалният подход на партията на Слави бе неприемлив – да се анонсира нещо през телевизията и фейсбук, каза лидерът на БСП

Да мине първата среща с ИТН, за да чуем предложението им, те са мандатоносител. Те ни поканиха на разговори, за да може пред нашия колективен орган да кажем какво се предлага. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНТ.

„Днес ще имаме първа среща с тях. Досега те не разговаряха в този формат с никого. Важно е да чуем представата им за приориетети и програма. Може би ще последват още срещи и е логично тази да не е последна“, каза още тя.

Запитана какви очаквания е БСП, Нинова отвърна: „Политиките са по-важни. Разбира се не са без значение личностите, които ще изпълнат политиките. Видяхте какъв силен отзвук имаше предложението за премиер Николай Василев. Първо е програма, политики и какво ще се прави, а второто е – кой ще го прави“.

„Каквото и да се случи накрая, диалог бе необходим. Добре е, че колегите са го осъзнали. Първоначалният им подход бе неприемлив – да се анонсира нещо през телевизията и фейсбук, без това да е коментирано с другите политически партии. Тази стъпка е добра. Нека видим днес как ще продължим“, добави тя.

На въпрос важно ли е за БСП да бъде включена във властта, Нинова отговори: „Важно е да се изпълнят чрез властта съществените ни политики, за които настояваме от години. Представляваме хора от групи с ниски доходи, борим се с неравенства, искаме всеки да има достъп до безплатно здравеопазване и образование“.

Запитана иска ли БСП трети мандат, тя отвърна: „Не настояваме. Видях заглавие, че сме си го поискали. Просто заявихме, че, ако дойде при нас по волята на президента, този път имаме готовност за разлика от първия път. Първия път го получихме и върнахме“.

И уточни с какво са по-подготвени този път: „Слагане на 5-6 важни приоритети за България: план за възстановяване устойчивостта, подготовка за ковид-кризата, подготовка на бюджета за догодина – това са краткосрочните планове до края на т.г. Дългосрочните са – да се заложат сериозни реформи в системите, които представят истинска промяна – здравеопазване, образование, съдебна система“.

По думите й партиите на промяната трябва да изберат между БСП и ДПС.

„Не виждам обаче как акцията пред Росенец на ДБ и спора за Росенец тези дни в парламента може да се съчетае искрено с общо управление с ДПС. Разбира се, партиите на промяната могат да изберат, но пък и твърдението ни, ако искаме истинска промяна и всеки държи на това, което е обещал на изборите, без бсп не може да стане“, заяви Нинова.

„Ние не сме статукво. Твърдението ни се доказва с времето. 4 години бяхме единствената яростна парламентарна опозиция“, каза още тя.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук