Нинова размаза Гешев в парламента: Искаме оставката ви! В отчета ви освен статистика няма друго!

0
93

Лидерът на БСП Корнелия Нинова буквално размаза отчета на главния прокурор в парламента, като директно заяви в очите му, че БСП иска неговата оставка, а в представения от него отчет няма информация за един куп други знакови дела, има само статистика.

„Колко време ще ви е нужно за да кажете автентични ли са снимките от спалнята на Борисов?“.

Един от риторичните въпроси на Нинова към Гешев, тъй като малко по-рано лично той заяви, че експертизите по случая не били готови.

„Всичко е политика и вие също сте правили политически изказвания“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, която първа взе думата след отчета на Гешев.

Тя взе повод от заключителните думи на Гешев, в които той обяви отново, че прокуратурата няма да участва в политически игри и кампании.

 

„Ние искаме оставката Ви и няма да подкрепим доклада. Той е само статистика, но не дава отговор на много важни въпроси“, обяви Нинова.

По думите ѝ, основните мотиви на социалистите за това са, че Гешев отхвърля съдебен контрол върху отказите на прокурорите да образуват досъдебно производство. Освен това, по думите й, фигурата на главния прокурор все пак остава безконтролна.

„Отговорите са недостатъчно задоволителни. Не са ли говори експертизите за записите, снимките и чекмеджето с парите? Колко месеца ви трябват, за да установите автентични ли са снимките на парите, автентичен ли е гласът от онези записи? Кога мислите, че тези експертизи ще се произнесат дали са достоверни или не тези записи и снимки?“, зададе серия от въпроси Нинова.

Какво става и с разследването срещу Горанов, попита още лидерът на БСП.

Тя обяви, че от 2017 г. до сега опозиционната партия е пуснала до прокуратурата 15 сигнала за корупция по високите етажи на властта. До момента обаче няма отговор.

„Какво се случва със сигнала за строителството на оградата на границата с Турция?

Кои са политиците, получавали нерегламентирани плащания от КТБ? Какво се случи с „Хасковогейт“ и обществените поръчки?

Докъде стигна разследването по сделката за ЧЕЗ?

Няколко пъти сме ви сигнализирали за чумата по животните. А концесията на летище „София“ и въгледобиви в пернишко?“, стреляше с въпросите си Нинова.

Следващото основание, поради което няма да подкрепим доклада, е по темата за чистата земя, въздух и вода на България. Прокуратурата пише в доклада, че са констатирани 1426 незаконни сметища в България.

„Почти във всички случаи са проверки, възложени на Министерството на околната среда и водите, наложени административни актове, които стигат до впечатляващото число – 442 лв. месечно за установени нарушения по Закона за околната среда и водите с опасни последици за живота и здравето на хората“, коментира Нинова извадки от доклада. Тя отправи и въпросите дали все пак в някои от тези случаи не са открити данни за престъпление?

„В България има ли мафия или българската прокуратура ще я посочи ли в някакъв момент или ще се задоволява само с констатации по надзора за законност?“, попита още Нинова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук