Нинова хвърли бомба: Борисов ми се обади тази сутрин и се разбрахме за…

0
128

По думите ѝ, наблюдаваме „много странно поведение на уж държавни мъже“, след като се оказа, много от тях са на посещение в чужбина

Бойко Борисов ми се обади сутринта преди да дойда в студиото. Покани ме на среща. Вероятно ще имаме среща утре, понеделник. Това обяви пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали се е срещала с лидера на ГЕРБ.

„Очакваме утре той да каже каква му е идеята за съставяне на правителството“, уточни Нинова.

По думите ѝ, срещата ще е с екипи. Часът и мястото не са уточнени.

По думите ѝ, наблюдаваме „много странно поведение на уж държавни мъже“, след като се оказа, много от тях са на посещение в чужбина в този критичен за страната момент.

„Един месец и половина продължава имитация на преговори“, коментира тя актуалната политическа ситуация.

„Прилича на играната „тука има, тука нема“. Това прави в момента Борисов. Вдигаш едната чаша – излиза Мария Габриел, вдигаш друга – Денков, управленски приоритети, екселска таблица. И всичко отново се разбърква много бързо“, заяви Нинова.

Тя посочи как би трябвало да изглежда бъдещият кабинет: „Според мен не трябва да са ярки политици. Не трябва да сме лидерите. Борисов опрости така нещата – ето ви премиер, сега попълвайте квадратчета. Не се прави така“.

„Ние ще се явим на тези разговори, ще ги чуем и ще решим с вътрешно допитване“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Аз нямам никакви проблеми да говоря с Борисов критично. Имам чувството, че никой друг не може да говори така“, допълни тя.

„Най-много ме безпокои, че ключовият въпрос за всички в България никой не го споменава. Този въпрос е бюджетът“, каза тя и попита какви биха били решенията.

„Ако бюджетът им е под 3% дефицит, за да влезем в еврзоната сега и веднага, това означава рязане на разходи. Ние не сме съгласни“, заяви лидерът на БСП. Според нея, дефицитът трябва да е не по-малко от 4,5%.

„Не чакаме техния план. Национален план и програма, който обединява всички партии в парламента, зад който заставаме“, подчерта тя.

Планът на БСП е приемането на бюджета в техния вариант, законите по ПВУ, съдебната реформа, Шенген. „Ако се съгласят на всички тези неща с експертен кабинет, си представям да го подкрепим. Ако членовете на партията одобрят тази формула“, уточни Нинова.

„Ела, кажи какво предлагаш, отиваме при партията, казваме какво, и каквото се реши“, посочи следващите действия на партията тя след евентуална среща с ГЕРБ.

Нинова припомни, че БСП години наред настоява за задълбочена съдебна реформа и оставка на Гешев. „Мисля, че главата на Гешев е част от оферта за правителство. Мисля, че тази оферта на Габриел е оферта към ПП-ДБ, на която да не могат да устоят“, смята тя.

По думите ѝ, не е редно Габриел да говори за „мое правителство“ и „мои министри“. „Първо, ти не си избрана, г-жо Габриел“, подчерта Нинова.

„Но за да го заяви това сега и веднага, това вече се явява като политическа намеса. Още по-нерабираема е тази светкавична реакция на тези шестима прокурори“, коментира още тя.

Нинова се обърна към членовете на Висшия съдебен съвет, издигнати от БСП: „Вероятно предстоят интересни събития във ВСС. Не се поддавайте на политически натиск откъдето и да дойде. От нас няма да дойде“.

„Истинската съдебна реформа е промяна в поне 4-5 закона. Най-съществена и много задълбочена би била чрез промяна в Конституцията“, изтъкна тя.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук