Новата перла в Евразия

0
84

Казахстан привлича като магнит инвеститори от цял свят

Може ли една държава да се превърне в мощен притегателен център за инвеститори от цял свят само за три десетилетия? Отговорът е „Да!“ и той е Казахстан. През последните 30 години това, с което, разположената в центъра на Евразия, държава изненада света, беше построяването на нова столица. Но като, че ли на фона на всички промени, които се реализират в рамките на Стратегия 2030, преместването на столицата е само малка част от далеч по-мащабни промени. Това е изводът, който може бъде направен от казаното от участниците на Kazakhstan Global Investment Roundtable. Инвестиционният форум се проведе за четвърти път от 2017 г. насам.

Двата основни момента, около които се обединяват всички чуждестранни предприемачи, са много добре функционираща съдебна система и отличните отношения между тях и местното правителство. Тези два фактора, както и признаването на английското общо право, нещо което не може да бъде намерено в редица други държави, поставят Казахстан на 25-то място в света в класацията на държавите, в които с лекота може да се води бизнес. „За 20 години, откакто работим в страната, не сме видели казахстанско правителство да обявява дифолт. Това неминуемо дава допълнителна увереност на чуждестранните предприемачи. Това, което може да се види в Казахстан, е че винаги с лекота се спазват правата на чуждестранните инвеститори“, споделя по време на инвестиционния форум турският бизнесмен Хюсейн Арслан, председател на YDA Group. Той подчертава, че южната ни съседка има исторически връзки с евразийската страна, които се стреми да подобри и припомни, че една от осем чуждестранни компании в Казахстан е турска. За две десетилетия YDA Group е инвестирала в страната близо 2 млрд. USD, предимно в болници.

Чуждестранните предприемачи инвестират не само в печеливши за тях сектори, но и в такива, които са приоритетни за Казахстан, като например нефт, логистика, здравеопазване, фармация. „До голяма степен реализирането им се дължи на факта, че правителството реализира значителни отстъпки на инвеститорите. Също така се насочваме към развитие на селското стопанство. Казахстан е една от петте държави в света с най-висок потенциал за развитие на земеделието“, казва Меиржан Юсуп, председател на „Kazakh invest“.

„Правителството на Казахстан показа, че модернизацията е приоритетна задача за страната и поради това ние се насочихме към изграждането на завод за автомобили. Присъствието ни ще увеличи ефективността на управление на водните ресурси. Тясно си сътрудничим с министерството на икономиката. Самото разположение на Казахстан в центъра на Евразия, го превръща в перспективно място за водене на бизнес“, категоричен е Стивън Каневски президент и главен изпълнителен директор на Valmont Industries.

Добив, транспорт и логистика са трите сектора, около които се обединява турски инвеститор №1 в Казахстан YILDIRIM Group. „Казахстан е отлична държава за чуждестранни инвестиции. Инфраструктура, телекомуникации, банков сектор и правна система са в отлично състояние, което ни кара да се чувстваме сигурно в Казахстан и респективно да инвестираме повече. Банковата система е значително по-добре развита спрямо тази в останалите централно азиатски държави. Правителството на Казахстан отвори врати за международни инвеститори и прави всички усилия да ги задържи, като им предоставя достъпна енергия, човешки ресурси, логистика. Много добре приема проекти в начален етап, особено що се отнася до „зелената енергия““, казва Робърт Юксел Йълдъръм, президент и генерален директор на YILDIRIM Group.

Доказателство за огромното доверие на чуждестранните инвеститори в Казахстан е, че по време на четвъртото издание на Kazakhstan Global Investment Roundtable, на което присъстваха над 1000 представители на световно известни компании от 50 страни, бяха подписани договори на обща стойност над 2.1 млрд. USD. Сред тях са Goldbeck Solar, INOKS Capital, Chevron, ENI, Valmont Industries, Yildirim Group и други. За целия период на независимост на Казахстан (бел. ред. 30 години) страната е успяла да привлече капитал на стойност над 370 млрд. USD. „Днес държим твърд курс по посока чист, иновационен и диверсификационен икономически модел. В този процес общата поддръжка от страна на инвеститорите е сред националните ни приоритети“, каза по време на икономическия форум заместник-премиерът и министър на външните работи на Казахстан Мухтар Тлеуберди.

Също така са подписани и 6 нетърговски споразумения, касаещи аграрната промишленост и металургия, машиностроене, здравеопазване, фармация, енергетика и други.

Новата перла в Евразия - 2

Новата перла в Евразия - 3

Новата перла в Евразия - 4

Новата перла в Евразия - 5

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук