Новият дълг- всички плащаме, за да харчи Борисов еднолично и безотчетно нашите пари

0
103

На 15 септември правителството на Борисов взе нов заем от международните пазари. 10 годишна емисия за 2.5млрд.лв и 2.5млрд.лв за 30 години. Общо 5 млрд.лв. За това действие на правителството има много въпроси, без отговори от страна на премиера. Първо, защо се появи необходимост от нов дълг? Та нали само до преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага да взимаме нов заем, защото в резерва на държавата има 9млрд. лв. Към края на 2019г. държавният дълг, отнесен към БВП на България е около 20%. Едно сравнение- при заклеймяваното от ГЕРБ лошо управление на социалистите, дългът в края на 2009г. беше 13%. Втори въпрос- защо трябваше да се емитира дълг на международния пазар? Специалисти казват, че е много по-полезно за българската икономика и финансовите пазари такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар.

При свитото търсене, при намаляващия износ и без особен интерес при кредитиране, при затруднение по осигуряването на достатъчно големи пакети по нисколихвени държавни ценни книжа, специалистите казват, че емитирането на вътрешен заем би решило наши, вътрешни, български икономически проблеми. Трети въпрос – условията, при които е взет дългът. Определено неадекватни са твърденията на правителството, че е постигнало супер ниска цена на дълга, дължаща се според него на зашеметяващия кредитен рейтинг. Също, годишната лихва, цената на този дълг при десет годишните облигации е 0.4%, а на 3-годишните облигации е 1.4%. За сравнение, последният заем в евро от Европейският съюз в размер на само 1млрд е в размер от 0.1%. От месеци Европейската централна банка и Централната банка на САЩ поддържат нулеви и дори отрицателни лихвени проценти, които поддържат цените на държавните облигации на развитите страни около нулеви и отрицателни такива. И четвърто, разбира се, най-важното.

Ще стимулира ли този заем икономиката и ще подобри ли жизненото равнище на народа? Или както винаги ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата. Разбира се, има обяснение. Тези пари ще бъдат използвани за погасяване на стари заеми на Борисов от 2016 г. за покриване на дефицит от близо 3.5 млрд. лв. Но по-важно е, че срещу тези пари няма никакъв план за икономически растеж, за реформа в здравната система, за инвестиции в ВИК сектора, за екологични политики, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата. Има развити държави, ще каже някой, с по-висок дълг спрямо БВП. Така е, но там се инвестират публични финанси в повишаване на стандарта на живот, а у нас се пилеят през прозореца на джипа. Ето тук е големият проблем и въпрос. Уважаеми българи, за 10 годишното управление на Борисов той е взел общо 30 млрд. лв. заем. Срещу това какво имаме: пада качеството на здравеопазването, увеличава се функционалната неграмотност при децата, неравенствата, все по-нездравословна е околната ни среда. Една трета от българското население е без достъп до питейна вода, няма електронно правителство, качеството на обществените и социалните услуги е на все по-ниско ниво.

Цената на всичко това е заем срещу влошен стандарт на живот и се плаща от целия народ. Премиерът на България ще бъде запомнен с честите смени на позицията си по един и същи въпрос според ситуацията на деня. По един той е абсолютно последователен: погазване на парламентарната република и разграждане на държавността. За Борисов понятието разделение на властите и взаимен контрол между тях е непознато. За 10 години той не дойде пред парламента да внесе един бюджет, да присъства на една актуализация, да отчете поне веднъж изпълнението на бюджета на България. А това са нашите пари, на всички български граждани.

Всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно, за своето политическо оцеляване. Въпреки протестите, въпреки новата политическа обстановка, въпреки отхвърлянето на този модел от все повече български граждани, той не си взе поука и продължава по същия начин и тази седмица. Ето още един аргумент: всеки ден оставане на това правителство доказва, че е вредно. Вече става все по-очевидно, че решението на много въпроси се корени в оставката му. Пропиляха 10 години на България в миналото, пропиляват настоящето ни. Скъпи българи, да не позволяваме да пропилеят и бъдещето ни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук