Нов кошмар грози Турция след земетресението

0
308

Тепърва предстоят икономическите последици от труса

Огромната човешка трагедия в Турция и Сирия разтърси всички ни. Хиляди жертви, разрушения за милиарди. Причините за трагедия сигурно са многопластови и по тях предстои да се произнесат експертите. България и много други страни вече се включиха с помощ, пише „Труд“.

Има много работа да се свърши и от чисто човешка гледна точка е необходимо да се положат максимални усилия, за да се помогне на хората в региона. Гледките на разрушения и смърт се запечатаха в съзнанията на всички ни.

Молитвите ни са с турския и сирийски народ, който е изправен пред това тежко изпитание.

За съжаление обаче разрушенията от земетресението и мощните последвали трусове няма да останат единствената щета, която бедствието ще нанесе. Тепърва предстоят мощни сътресения в регионалната, но и в световната икономика.

Този регион на Турция, който се озова в окото на бурята, е един от най-важните в тази част на света по отношение на металургичната индустрия. В района на Искендерун са позиционирани някои от най-големите предприятия в металообработващата и производствената индустрия.

Общият преработвателен капацитет на заводите в региона – Isdemir, Koc Celik, Bastug, Ekinciler и Yazici имат капацитет от близо 10 милиона тона годишно. Като добавим и капацитета на заводите за студено валцуване, общо в момента е нарушено производството и преработката във фабрики с над 15 милиона тона годишен оборот.

Това е съществен за регионалната и световната икономика сектор, който не се знае колко време ще е извън строя. Данните до момента сочат, че няма тежки поражения по заводите, тъй като те по дефиниция се строят да са устойчиви на земетресения.

Това не значи обаче, че заводите могат да работят нормално. Неминуемо след загиналите и ранените са много служители в индустрията или техните семейства, което без съмнения ще затрудни работата. Отделно са прекъснати и газовите връзки, а без достъп до природен газ тези заводи не могат да функционират.

Като към това добавим щетите на пристанището в Искендерун, което е от стратегическо значение в региона, можем спокойно да предположим, че около 1/3 от цялата стоманопреработвателна мощ на страната е офлайн.

Защо това е съществено и как ще повлияе на региона и света? На първи място, Турция е най-големият вносител на скрап в света, т. е. най-много от изходната суровина, която води до производството на нови стомани се внася в Турция.

В този смисъл южната ни съседка е световен маркет мейкър в сферата на новите стомани. Турция е един от най-големите пазари на арматура, ролони и други крайни стоманени продукти. Второ, както е добре известно стоманата е един от фундаментите на цивилизацията ни.

Без стомана няма строителство, няма автомобилостроене, няма машиностроене, въобще няма живот такъв, какъвто го познаваме. Не е случайно, че Европейският съюз възникна като общност за въглища и стомана.

В този смисъл всичко, което се случва в тази сфера е важно за всички ни. Един от двигателите на световната инфлация беше, например, безпрецедентно високата цена на стоманата. Когато арматурата е скъпа, цялото строителство е скъпо, цените на имотите растат, а това движи цялостния инфлационен процес навсякъде по света.

От земетресението в Турция ще последват най-малкото няколко ефекта. На първо време голяма част от купуването на скрап в Турция ще се забави или почти ще спре. Земетресението ще има отношение и към другите заводи, не само на тези в региона, защото това е трагедия, която няма как да не рефлектира върху цялата страна.

Това ще доведе до излишък и спад на цената на тази суровина, което ще повлече спад на новите стомани. Вече има кораби със суровини за металургията, които са пренасочени извън Искендерун, поради невъзможност порта да приеме и обработи товарите.

Говори се в бранша, че предстоят откази от договори с използване на клаузата за форс мажор. Което е съвсем нормална практика. След отстраняването на щетите фабриките ще влязат в гореща фаза да наваксат пропуснатото, което пък ще вдигне рязко цените в средносрочен план.

Прочее, тази закономерност е виждана и друг път при други бедствия в региона.

Това влакче на ужасите по отношение на цените на стоманите ще рефлектира върху целия регион, а отчитайки ключовата роля на Турция е възможно да има съществени икономически сътресения и из целия свят.

Като към това допълним два важни фактора – сложното финансово състояние и ликвидна криза в два от големите азиатски производители, а именно Пакистан и Бангладеш, както и тежкото икономическо състояние на Китай, който е най-големият потребител на стомана в света, това гарантира, че стоманите, като едно от сърцата на световната икономика, предстои да преживеят сложни времена.

До преди земетресението целият сектор беше особено нестабилен, сега вече може да се очаква, че ще е в абсолютна паника. А е добре известно, че когато в петрола или стоманата настъпи настинка, целия свят ляга на легло болен. Въобще, затягайте коланите, дами и господа, задават се турболенции.

Надеждата е, че Турция ще успее бързо да се отърси от тежката ситуация. Най-важно е да се намалят човешките жертви и да се помогне на хората, които бедстват. Икономиката ще се тресе, това е основна нейна функция.

С икономиката ще се оправим с други думи, колкото и да е сложно няма да е непоправимо. Единственото непоправимо е загубата на човешки живот. Турция е силна държава с много приятели по света, включително и в наше лице, затова можем да се надяваме, че кризата ще бъде преодоляна бързо.

След справяне с тежките първоначални последници ще обърнем внимание и на икономиката, защото макар и поправима, тя има неизбежно влияние върху всички ни. Необходимо е в този ключов сектор на икономиката, а именно стоманопреработвателния, да се постигне малко успокояване и балансиране, защото иначе това изпраща сигнали за нестабилност из цялата световна икономика.

Глобалната икономика е крехка. Не е по-стабилна от една сграда в земетръсна зона.

Всяко сътресение в някой ключов край на света изпраща трусове из цялата планета. Случилото се в района има същия потенциал да наруши ключови доставки и производства, каквото имаше заклещването на кораба в Суецкия канал неотдавна. България вече се ангажира да помогна, надявам се да продължим да го правим още по-интензивно.

Ние сме добри съседи и приятели с Турция и трябва да направим всичко възможно да им помогнем. Това ще подкрепи не само местните хора, които бедстват, но ще помогне на всички ни.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук