Нов ужасен сценарий за края на света, ето какво ще видим последно преди гибелта

0
100

Експлозия на свръхнова ще изпепели Земята, проблемите ще дойдат от там, където не сте очаквали

Все още можете да погледнете Бетелгейзе: в ясни нощи тя блести на фона на западния хоризонт в лъчите на вечерната зора. Предстои да се скрие в сиянието на Слънцето и ще се появи на сутринта още през август, пише Глас нюз бг.

Или няма: тази гигантска звезда се люлее на ръба на колапса. Астрономите казват, че всъщност тя вече е избухнала:

тя е на 650 светлинни години и в такова състояние, в каквото е сега, определено няма да продължи 650 години, така че всичко вече се е случило и скоро ще го видим.

Колко скоро? Може би утре. Може би нашите внуци ще бъдат свидетели. Но – почти. В навечерието на пандемията Бетелгейзе правеше такива неща, че всички бяха сигурни, че остават дни и дори часове преди експлозията.

Звездата изхвърляше облаци прах, които почти я закриваха от нас и това се виждаше с просто око, защото Бетелгейзе избледня. После някак мина. Колко още шансове има тя?

Но какво ни интересува това? Бетелгейзе ще стане по-ярка от пълната луна, само че червена. Така че дори е красиво! Плашеха ни, че Земята ще бъде покрита с радиация: в края на краищата по време на експлозията на звездата тя просто ще бликне от нея.

Но по някаква причина хората не се страхуват от космическата радиация. Като, вече го има, магнитното поле на Земята ще ни защити (няма да ни защити напълно) и въобще докато стигне радиацията, ще измислим нещо (е, измислете сега).

Други последствия не би трябвало да има.

Ново проучване обаче показва, че експлозията на свръхнова все пак ще изпепели Земята. Проблемите ще дойдат от там, където не сте очаквали: рентгенови лъчи.

Учените са проучили внимателно други звезди, които са експлодирали отдавна, използвайки рентгенов телескоп. Тези звезди са много далеч от нас.

И учените са открили нов и много неприятен ефект. Взривната вълна от звездата се сблъсква с междузвездния газ. Спиране поради сблъсък. Той освобождава рентгенови лъчи поради забавяне. И това е, което просто изгаря всичко в радиус от 160 светлинни години.

Хората никога не са виждали звезда да проблясва толкова близо. През 1572 г. в съзвездието Касиопея светва невероятно ярка звезда.

Сега знаем, че е на 7,5 хиляди светлинни години. Хората излизаха от къщите си, за да я гледат. През 1054 г. китайците забелязват друга нова звезда, това място сега е мощен източник на радиоизлъчване. Намира се на 6,5 хиляди светлинни години.

До Бетелгейзе, припомняме, само 650. Но не и 160! Така че заплаха ли е или не?

Други учени (и статията предизвика шумна дискусия) се закачиха за цифрата от 160 светлинни години и убедено твърдят, че нищо не заплашва Земята.

Сякаш все още е далеч. Но нека прочетем статията внимателно. Там се казва, че в радиус от 160 светлинни години буквално всичко умира и почти мигновено.

Тоест радиоактивна пепел и никой няма да оцелее. По-нататък, разбира се, е по-добре. Но изчисленията на плътността на рентгеновите лъчи показват, че Земята ще получи мощна доза. И какво ще стане?

Атмосферата ни предпазва много надеждно от рентгеновото лъчение от космоса. За съжаление, ако дозата е голяма, именно тя ще стане жертва.

Съставът му ще се промени. Как точно все още не е ясно, но това няма да е същият въздух, който дишаме сега. Вече съвършено разваляме околната среда: от средата на 19 век съдържанието на кислород е спаднало с една трета, изгоряло е.

След рентгенова атака ще трябва ли да сложите противогази и да се скриете в бункер? Може би. Може би не всичко ще се окаже толкова лошо и ще изглежда, че ще се окажем в планината: трудно е да се диша, но е възможно. Може би във въздуха ще се появят други, не полезни газове.

Най-добре е да търсим такива катастрофи в миналото, когато още не е имало хора. Големи изчезвания – в историята е имало много такива. Причините невинаги са ясни, но не са ли свръхнови?

Именно от геолозите очакваме сценарий за близкото бъдеще: кой е измрял тогава, в миналото, по каква причина? Какво ни заплашва?

Превод: GlasNews

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук