Обидно за България: Ядем едва 20% родна храна

0

Хапване качествени, но скъпи продукти

Не трябва да внасяме толкова много плодове и зеленчуци, това е обидно за България. Българинът консумира 75-80% вносни храни, за които плащаме 7-8 млрд. Проблемът е с вноса на плодове и зеленчуци от трети страни, които не са Европейския съюз, като Турция и Йордания. Ядем качествени храни, но това са скъпите храни. Това обясни в предаването „Сутрешен блок“ на Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по земеделие в НС Румен Христов.

На въпрос, защо фермери искат проектът за браншовите организации да бъде преработен, Христов отговори: „Състоя се голям форум, на който имаше обсъждане. Някои от нещата в законопроекта ще бъдат променени. Този закон ще даде възможност отделните структури в сектор земеделие да са по-задружни и да постигат своите цели. Около 68-70 браншови организации има при животновъдите. Така се затруднява контактът и работата с министерството. Вече ще има по-добър диалог.“
Според Румен Христов акцентът в новия програмен период е върху плодовете, зеленчуците и животновъдство. Той е на мнение, че Българската агенция по храните е изключително натоварена и не успява да проследява произхода на стоката на всяка отделна партида.
„Решението е по-голям контрол на митницата. Завишава се контролът от страна на Българска агенция по безопасност на храните“, добави Христов.
Той коментира и създалото се напрежение около Изборния кодекс.
„Не бива да се допуска напрежение, както стана вчера между граждани и органите на реда. Много се нещата, които бяха променени в изборния закон, все пак правим изборите за гражданите. Един от поводите за безредиците вчера беше невъзможността за разкриване на секции в консулства и посолства в чужбина. Може да се разкрият до 50 във всяка отделна държава. Предизборната кампания остава 30 дни, ще бъдат допуснати и социолозите да обявяват прогнозни резултати.“
www.blitz.bg
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.