Огласиха подробности за катастрофата с българския изтребител край Шабла

0
2547

Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около момента на инцидента, заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов

В момента продължава операцията по търсене и спасяване на пилота. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„В тази операция участват всички сили и средства, с които разполагаме в района“, каза той.

„Ще съобщавам само факти, няма предположения. В рамките на ранните часове на днешния ден данните са, че „МиГ“ 29 е загубил връзка с радара. Самолетът е имал един пилот“, обясни Панайотов.

„Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около момента на инцидента. Тече разследване в момента, събират се факти“, каза още служебният министър на отбраната.

„Самолетът има черна кутия. Когато намерим машината ще може да съобщим евентуалните причини, за да се стигне до инцидента“, завърши Панайотов.

БЛИЦ припомня, че изтребител „МиГ-29“ е паднал тази нощ край Шабла по време на военно учение. Радиовръзката с машината е изгубена към 00:45, когато самолетът е изчезнал от радара.

В момента тече операция по издирването на пилота.

Първа версия за трагедията с българския военен самолет край Шабла

В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента. Медиите ще бъдат информирани своевременно за хода на издирвателната операция.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

Тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“ започна в понеделник. В него участват над 2000 военнослужещи от България и САЩ.

В рамките на учението се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за противовъздушната отбрана и авиацията с участието на сили и средства от въоръжените сили на Сърбия.

Вчера на зенитния полигон „Шабла“ е имало стрелби на щурмовите самолети Су-25К (б. н. 246 и 253) и Су-25УБК (б. н. 002 и 095) от БПР-Безмер.

В сутрешния слот по двойки първо „спарките“, а след това и бойните са осъществили пускове на НУРС С-5 по морска мишена. Всеки от самолетите носел по 8 НУРС С-5.

Причината – задачата бе самолетоводене и прицелване по морска мишена, а не унищожаването й. Според пилоти на Су-25 морската мишена е много по-трудна задача, отколкото наземните цели. Причината – липсват ориентири във водата.

Втората причина е липсата на изправни и в годност НУРС С-5 в българските ВВС, отбелязва pan.bg.

Това не е първият инцидент с машини на бойната ни авиация през последните години.

През 2017-та вертолет „Пантер“ на ВМС пада във водите на Черно море по време на учение.

През 2018-та военен хеликоптер Ми-17 пада край „Крумово“, Пловдив. Двамата пилоти загиват.

Най-сериозният инцидент е през 2012-та година по време на учение. Самолет МиГ-29 пада край Пловдив. Военните успяват да катапултират.

Служебният премиер Стефан Янев е отменил служебните си ангажименти за деня и се е насочил към Шабла. Заседанието на министерски съвет, което трябваше да се проведе днес от 10 часа, се отменя за четвъртък.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук