От днес в Италия важи супер зелен сертификат

0
187
epa09619512 Police forces and volunteers control the application of the municipal ordinance, which makes mandatory the use of masks even outdoors in the center of Genoa, Italy, 03 December 2021. From Today, according to a municipal ordinance, the use of masks is mandatory even outdoors in the center of Genoa. The measure was taken as a precaution due to the increase in Covid-19 cases. EPA/LUCA ZENNARO

От днес в Италия влизат в сила още по-затегнати ограничения срещу разпространението на коронавирус, които изключват неваксинираните от много обществени дейности. Страната въвежда т.нар. супер зелен сертификат, предаде ДПА.

От понеделник само тези, които са били ваксинирани или са преболедували Covid-19, ще се допускат в ресторанти, кина, клубове и на футболни мачове. Тези правила, приети от правителството на премиера Марио Драги в края на миналия месец, трябва да останат в сила до 15 януари.

Правилата се затягат и в местния обществен транспорт и в хотелите. Досега, например, пътуващите във влакове на дълги разстояния трябваше да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, да са се възстановили от болестта или да имат отрицателен тест за коронавирус. От понеделник доказателство за това вече се изисква и за метрото, автобусите и влаковете в местния транспорт, под формата на т. нар. „Зелен пропуск“.

Мерки на властите

Децата под дванадесет години са освободени от разпоредбите, тъй като все още не могат да бъдат ваксинирани. Според плановете на правителството това трябва да стане възможно от 16 декември. Италианският орган по лекарствата вече одобри ваксината Covid-19 на Pfizer/BioNTech в намалени количества за деца на възраст между пет и 11 години.

От 15 декември влиза в сила разширяването на задължителните ваксини за училищния персонал, както и за полицаи и войници. За здравния сектор е така от април.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук