От днес: По-кратка изолация и карантина при заразени с Covid

0
80

От днес лицата, при които лабораторно е доказан COVID-19, ще подлежат на изолация за период от 7 дни, а не както досега – за 10 дни, а контактните лица ще подлежат на 5-дневна карантина (досега карантината беше с продължителност от 7 дни). Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в рамките на последните 90 дни, са преболедували COVID-19, както и тези, които в рамките на последните 3 месеца имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна ваксина.

За хора след последна имунизация няма да се налага карантина.

Гражданите, които са с пълен имунен статус или са преболедували, дори и да са контактни, няма да бъдат ограничавани за това да работят, да излизат и изобщо да продължат нормалния си начин на живот.

Припомняме, че това е втори път за тази година, в който Министерството на здравеопазването намалява продължителността на карантината и изолацията. През януари тогавашният министър на здравеопазването – проф. Асена Сербезова разпореди намаляване на продължителността на изолацията за лицата с потвърден COVID-19 от 14 на 10 дни, а на карантината за всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция – от 10 на 7 дни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук