От последните минути: Променят ЕС! Германия и Франция вече написаха новата визия

0
2091

По-малко интеграция, по функциониращи институции – това ще е отговорът на Брекзит

Германия и Франция са готови с план за промени в ЕС след излизането на Великобритания. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер покани в събота спешно на кризисна среща своите колеги от държавите основателки на общността, за да ги обсъди с тях.

Във вила „Борсиг” на езерото Тегел край Берлин още сутринта се събраха външните министри на Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Очаква се след разговорите те да излязат с т. нар. берлинска декларация, в която да предлагат мерки срещу блокирането на Евросъюза, пише 24 часа.

В нея ще се предложи на страните-членки да се дава повече свобода и ако не желаят да участват в различни интеграционни стъпки, да им бъде давана тази свобода. Обмисля се и как ЕС да бъде направен по-функционален, без това да означава създаване на нови и нови институции. Също така ще се спре и предаването на още суверенитет на Брюксел. Това ще е и предпазна мярка срещу бъдещи референдуми, които се свикват именно заради „диктат и отнемане на суверенитет” от популистите.

В понеделник пък в Берлин с френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Марио Ренци и председателят на ЕС Доналд Туск ще се срещне канцлерът Ангела Меркел.

В специално изявление в петък канцлерката заяви, че европейските граждани трябва да разберат по конкретните стъпки колко е важен Ес за подобряването на живота им. Новите предложения ще бъдат обсъдени във вторник и сряда в Брюксел, като за първи път в тях няма да участва и Великобритания.

„Идеята за единство на Европа остава актуална и след Брекзит. Процесът на излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да започне колкото е възможно по-скоро, за да може да се концентрираме върху други въпроси“. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след среща със своите колеги от Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург.

В противен случай, според него, ще започне „период на неизвестност“, който може да навреди на бъдещето на отношенията на ЕС с Великобритания, предаде bTV.

„На срещата ние потвърдихме волята си, че ще съхраним Европа заедно“, каза той.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук